Ziua Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății

7 aprilie este marcată, în fiecare an, ca Ziua Mondială a Sănătății. Sub deviza „Construirea unei lumi mai echitabile, mai sănătoase”, ziua de 7 aprilie este dedicată, anul acesta, eliminării inechităților în privința accesului la sistemele de sănătate. „COVID-19 a lovit greu toate țările, dar cel mai dur impact a fost asupra comunităților care erau

7 aprilie este marcată, în fiecare an, ca Ziua Mondială a Sănătății.

Sub deviza „Construirea unei lumi mai echitabile, mai sănătoase”, ziua de 7 aprilie este dedicată, anul acesta, eliminării inechităților în privința accesului la sistemele de sănătate.

„COVID-19 a lovit greu toate țările, dar cel mai dur impact a fost asupra comunităților care erau deja vulnerabile. Aceste grupuri sunt mai expuse bolii, au mai puține șanse de a avea acces la servicii de îngrijiri de calitate și sunt mai susceptibile de a experimenta consecințe adverse ca urmare a măsurilor puse în aplicare pentru a opri pandemia”, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Biroul Regional pentru Europa.

„Peste tot în lume, unele grupuri luptă pentru a supraviețui cu venituri zilnice reduse, au condiții de trai și educație mai sărace, mai puține oportunități de angajare, o inegalitate mai mare între femei și bărbați și acces puțin sau deloc la medii sigure, apă și aer curat, securitate alimentară și servicii de sănătate. Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și moarte prematură. Și dăunează societăților și economiilor noastre.”, precizează OMS.

Accesul la îngrijiri de sănătate la cel mai înalt nivel posibil este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei persoane, fără distincție de rasă, religie, credință politică, stare economică sau socială. OMS subliniază că inechitățile în materie de sănătate „nu sunt doar nedrepte, ci amenință progresele înregistrate până în prezent și au potențialul de a crește, mai degrabă, decât de a reduce decalajele”.

EuroHealthNet a lansat, la 18 februarie 2021, platforma https://health-inequalities.eu/ privind inechitățile din sănătate, în Europa. Platforma conține, între altele, un ghid electronic despre finanțarea serviciilor de promovare în sănătate, precum și o hartă interactivă care ajută utilizatorii să compare nivelul de inechități în sănătate în interiorul unei țări și între diferite țări europene. Portalul este disponibil în limba română, la adresa https://health-inequalities.eu/ro/.

Mesaje-cheie ale OMS, de Ziua Mondială a Sănătății 2021

1. Alăturați-vă campaniei pentru o lume mai corectă și mai sănătoasă

Lumea noastră este una inegală, în care unii oameni sunt capabili să ducă o viață mai sănătoasă și să aibă un acces mai bun la serviciile de sănătate decât altele în totalitate datorită condițiilor în care se nasc, cresc, trăiesc, muncesc și îmbătrânesc. Acest lucru este nedrept și poate fi prevenit.

Facem apel la lideri să monitorizeze inegalitățile în materie de sănătate și să abordeze cauzele lor fundamentale pentru a se asigura că toată lumea are acces la condițiile de viață și de muncă favorabile unei bune sănătăți.

Îi îndemnăm pe lideri să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate când și unde au nevoie de ele.

2. Lucrați împreună pentru a pune capăt inechităților în materie de sănătate

Cu toții avem de jucat un rol în evidențierea și abordarea cauzelor profunde ale inechităților de sănătate. Vom avea cel mai mare impact atunci când guvernele și comunitățile lucrează împreună.

Inechitățile de sănătate duc la suferințe inutile, boli evitabile, dizabilități și moarte prematură. Ele exacerbează dezavantajul existent și dăunează societăților și economiilor noastre.

3. Susțineți sănătatea pentru toți: nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță

Cerem mai multe investiții în asistența medicală primară pentru a obține sănătatea tuturor. COVID-19 a evidențiat modul în care inechitățile preexistente au pus comunitățile deja vulnerabile într-un risc și mai mare. Sănătatea pentru toți este esențială pentru a face față provocărilor de astăzi și pentru a construi rezistența de mâine. Abordarea cauzelor profunde ale inechităților, investițiile în comunități și adoptarea măsurilor adecvate de sănătate publică sunt cruciale.

Există o nevoie urgentă de a proteja, testa și trata întreaga populație globală: numai când se întâmplă acest lucru putem pune capăt pandemiei. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile de vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm sistemele de sănătate pentru a le furniza. O forță de muncă puternică în domeniul sănătății și asistența medicală primară sunt esențiale pentru a se asigura că oamenii pot obține servicii atunci când și unde au nevoie de ei, cât mai aproape de casă.

* * *

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an, pe 7 aprilie. Decizia a fost luată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în 1948, la prima Adunare Mondială a Sănătăţii, desfăşurată la Geneva (Elveţia).

Foto: who.int