Confederaţia Internaţională a Moaşelor (ICM) a lansat ideea celebrării Zilei Internaţionale a Moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 1980. În 1991, a fost aniversată pentru prima dată la 5 mai. De atunci, peste 50 de naţiuni celebrează anual această zi.
Pentru perioada 2010-2015, Confederaţia Internaţională a Moaşelor îşi orientează activitatea pornind de la tema generală „Lumea are nevoie de moaşe, astăzi, mai mult ca niciodată”, ca parte a unei campanii în curs de desfăşurare pentru a sublinia necesitatea profesiei de moaşă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor (ICM) conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi ICM de reduce a mortalităţii materne şi a noilor născuţi.
În multe ţări, sunt organizate activităţi colaborând cu asociaţiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informaţii şi consiliere. Organizarea unei reuniuni, conferinţe sau a unui atelier urmăreşte informarea despre noile evoluţii în obstetrică, şi schimbul de experienţă între moaşele din regiuni diferite.
Moaşa din zilele noastre are un plus faţă de cele tradiţionale, şi anume studii adecvate, profesionale şi acreditate în cadrul învăţământului universitar. Prin urmare, ea trebuie recunoscută drept un specialist responsabil, care lucrează în colaborare cu ceilalţi profesionişti ai sănătăţii pentru a asigura servicii de cea mai bună calitate. Poate oferi îngrijirea, asistenţa şi consilierea necesară în timpul sarcinii, la naştere şi în perioada lehuziei, atât femeii, cât şi nou-născutului, atunci când se derulează totul în parametri fiziologici.
De asemenea, este instruită să recunoască eventualele complicaţii ce pot apărea atât la mamă cât şi la nou-născut şi cunoaşte măsurile de urgenţă necesare ce trebuie practicate până la venirea specialiştilor avizaţi pentru astfel de situaţii. Are un rol important în promovarea sănătăţii, atât a femeii gravide, cât şi a familiei acesteia. Ea are, de asemenea, cunoştinţele necesare pentru a susţine cursuri de educaţie pre şi postnatală, îngrijire nou-născut, parenting, planning familial şi de educaţie sexuală.
Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile încă din vremuri străvechi.
Acordarea de premii individuale sau unor grupuri de moaşe reprezintă recunoaşterea importanţei muncii acestora, dar şi stimularea perfecţionării profesiei de moaşă prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate.
Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMI) a fost înfiinţată la începutul anului 2013 de către un grup format din 10 moaşe cu experienţă şi 5 studente ale Facultăţii de Moaşe – UMF „Carol Davila”. La prima întâlnire a moaşelor, organizată în preajma Zilei Internaţionale a Moaşei, au participat medici, moaşe, copii şi părinţi.
După conceptul din Occident, moaşa este prietena familiei. Din păcate, rolul ei social şi juridic în România, nu este prea bine definit. Legislaţia pentru activitatea moaşelor, este abia la început în România, după desfiinţarea profesiei, în anii ‘70.
În ţara noastră există aproximativ 5000 de moaşe recunoscute de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din Romania, atât cu studii postliceale, cât şi universitare.
Scopul asociaţiei din România este promovarea sănătăţii femeilor, nou-născuţilor, familiei lor şi a întregii comunităţi prin dezvoltarea şi susţinerea profesiei de moaşă. De asemenea îşi propune conştientizarea şi promovarea profesiei de moaşă prin organizarea de evenimente, acţiuni, seminarii şi conferinţe.
În acest sens, alinierea la sărbătorirea Zilei Internaţionale a Moaşei este un prilej deosebit pentru a marca începutul derulării acestor activităţi.
Sursa: AGERPRES