Ziua Internațională a Moașei

Profesioniștii din sănatate sărbătoresc, astăzi, în întreaga lume, Ziua Internațională a Moașei.

Ziua este marcată, la 5 mai a fiecărui an, pentru a evidenția importanța moașei atât în sistemul sanitar, cât și pentru comunitate.

Tema din acest an este „Urmăriţi statisticile: Investiţi în Moaşe”.

Asistentele şi moaşele au un rol esenţial în îngrijirea oamenilor de pretutindeni. De aceea, comunitatea globală trebuie să facă mai mult pentru a asigura asistentelor medicale şi moaşelor un mediu sigur în care să îşi desfăşoare activitatea, să fie respectate de colegi, iar munca lor se fie integrată între alte specialităţi din domeniul sănătăţii.

Creşterea investiţiilor în pregătirea şi dotarea moaşelor cu cele necesare pentru a desfăşura o activitate optimă ar putea salva până la 4,3 milioane de vieţi în fiecare an. La nivel mondial există un deficit de 900.000 de moaşe (majoritatea mai ales în Africa). Acoperirea la nivel mondial (95%) a intervenţiilor efectuate de moaşe ar evita 67% din decesele materne, 64% din decesele neonatale şi 65% din naşterile de copii morţi, se menţionează în Raportul 2021 privind situaţia moaşelor din lume (SoWMy).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederația Internațională a Moașelor promovează moașa ca însoțitor calificat pentru gravide și participarea acesteia la naștere. Moașele sunt considerate esențiale pentru reducerea mortalității materne și a noilor născuți. La nivel global, 2 milioane de moașe oferă îngrijiri de sănătate vitale în cele mai izolate comunități din toată lumea. De-a lungul anilor, moașele au dovedit că pot ajuta femeile însărcinate să ia decizii corecte pentru a avea o naștere reușită, în siguranță.

VIDEO 1: Maria Bolotă, moașă licențiată și vicepreședinte OAMGMAMR Iași, mesaj de Ziua Internațională a Moașei.

* * *

Profesia de moașă este autonomă, fiind caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, cu rădăcini în vremuri străvechi. După conceptul din Occident, moașa este prietena familiei. În România, rolul ei social și juridic nu este clar definit. Cadrul legislativ pentru activitatea moașelor este la început, după desființarea profesiei, în anii ’70 ai regimului comunist.

Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Fondatorii au înfiinţat opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi. Din 2002, au început să fie înfiinţate Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu. Nu peste tot facultățile de moașe au rezistat. Astfel, la Iași, Facultatea de Moașe nu și-a mai deschis porțile de peste 6 ani, iar conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” susține că nu sunt suficienți candidați.

Confederația Internațională a Moașelor (International Confederation of Midwives – ICM) a susținut ideea celebrării Zilei Internaționale a Moașei în asociațiile membre la sfârșitul anilor 1980. Inițiativa a fost lansată oficial în 1992. ICM reprezintă moașele, asociațiile și organizațiile care au obiective comune în îngrijirea mamelor și a nou-născuților. În prezent, din Confederație fac parte peste 130 de Asociaţii ale Moaşelor, din întreaga lume.

Foto: Huffington Post

VIDEO 2: Avem nevoie de moașe

 

 

Distribuie articolul: