Ziua Internațională a Asistentului Medical (GALERIE FOTO)

Ziua Internațională a Asistentului Medical (GALERIE FOTO)

22 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume sărbătoresc, la 12 mai, ziua profesiei. La nivel mondial, Ziua Internaţională a Asistentului Medical se sărbătoreşte de peste 50 de ani, iar Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează acest eveniment special de 20 de ani. În OAMGMAMR sunt înscrişi, la nivel

22 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume sărbătoresc, la 12 mai, ziua profesiei.

La nivel mondial, Ziua Internaţională a Asistentului Medical se sărbătoreşte de peste 50 de ani, iar Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează acest eveniment special de 20 de ani. În OAMGMAMR sunt înscrişi, la nivel naţional, peste 150.000 de asistenţi medicali şi moaşe.

„Colegii noștri stau cel mai mult lângă bolnavi, administrează tratamentele prescrise, numără cele mai multe victime ale coronavirusului, cad la datorie sau ca urmare a stresului provocat de problemele de serviciu. Pe lângă atribuțiile profesionale, participă la campanii de donare de sânge, dăruind astfel VIAȚĂ semenilor aflați pe patul de suferință. Iar acum, în contextul pandemiei de coronavirus,  asistenții medicali sunt din nou în linia întâi, demonstrând cât de importantă este profesia lor pentru salvarea semenilor. Practic, cu îngăduința lui Dumnezeu, anul aniversar s-a transformat într-unul de acțiune.”, a declarat Liliana Pintilie, președintele OAMGMAMR Iași.

Asistenții medicali sunt implicaţi şi afectaţi emoţional mai mult decât permit să se vadă la locul de muncă. Ei sunt cu sufletul alături de pacienţi şi de multe ori îi poartă în gând şi după orele de serviciu, pentru că, pur şi simplu, le pasă.

Biroul Consiliului Județean a transmis membrilor Filialei Iași un mesaj de Ziua Internațională a Asistentului Medical:

„Felicitări și La mulți ani! tuturor colegilor asistenți medicali!

Anul acesta, de ziua profesiei, când sute de mii de asistenți medicali din întreaga lume fac scut pentru sănătatea noastră, înțelegem mai bine decât oricând că respectul și protecția pentru profesioniști trebuie să depășească bariera declarațiilor și să devină realitate.

Mulțumiri, stimați colegi, pentru dedicație, pentru seriozitate și pentru implicare dincolo de limitele profesionale.”

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a declarat 2020 „Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei”, ca recunoaștere a importanței lor pentru comunitățile din întreaga lume.

UPDATE: Binecuvântare şi preţuire pentru asistentul medical, Mesajul PF Patriarh Daniel, transmis cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, 12 mai 2020

UPDATE: Aniversare în… linia întâi (Jurnal TVR Iași)

* * *

12 mai a fost stabilită în 1965 de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) ca Zi Internaţională a profesiei în semn de respect faţă de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare.

Născută în 1820, la Florenţa, Florence Nightingale s-a remarcat în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), când a întocmit un raport despre metodele medicale primitive şi condiţiile de viaţă dificile cu care se confruntau asistenţii medicali pe front. În 1860, cu banii câştigaţi pentru serviciile aduse, a deschis o şcoală de asistenţi medicali pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, ceea ce a însemnat un prim pas în pregătirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoaştere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Roşie Regală. În 1907 a primit, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit.

Document atașat:

Raport: Situația profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020 – rezumat (format .PDF)

Mulțumim, pentru imaginile trimise, colegilor de la UPU-SMURD „Sf. Spiridon”, Clinica Chirurgie I „Sf. Spiridon”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, Institutul Regional de Oncologie Iași, Serviciul de Ambulanță Județean Iași și Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”!

GALERIE FOTO (clic pe imagini pentru mărire)