Ziua Internaţională a Asistentului Medical

Peste 10.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei.

Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială prin conferinţa judeţeană cu tema „Provocări şi inovaţii în profesiile de asistent medical şi moaşă”.

Evenimentul are loc sâmbătă, 7 mai 2016, de la ora 9.00, la Sala de conferinţe a Restaurantului „Cotnari”. Participarea este gratuită în limita a 250 de locuri. Înscrierea se face la fața locului, începând cu ora 8.00.

Au mai fost pregătite 13 lucrări ştiinţifice în cadrul celei de-a III-a ediţii a Concursului de cercetări şi studii clinice „Nursing de carieră”. Cea mai bună lucrare va fi premiată cu o tabletă.

De asemenea, 20 de asistenţi medicali pensionari vor fi omagiaţi şi premiaţi de colegi.

„Este o zi specială, o zi în care colegii noştri merită să fie sărbătoriţi. Asistentul medical acoperă peste 60% din activitatea de îngrijiri. Mai face, de asemenea, prevenţie, ceea ce evidenţiază importanţa sa în sistemul sanitar si în comunitate. La rândul său, moașa, pe lângă rolul din spital, este foarte importantă în teritoriu, putând fi de la consilier până la avocatul familiei. Îi felicit pe toţi colegii – asistenţi medicali şi moaşe – pentru rolul important pe care îl au atât în sistem, cât şi în comunitate”, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

Participanţii la conferinţă primesc 12 credite EMC.

La nivel mondial, Ziua Internaţională a Asistentului Medical se sărbătoreşte de peste jumătate de secol, iar Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează acest eveniment special de 16 ani. În OAMGMAMR sunt înscrişi, la nivel naţional, peste 120.000 de asistenţi medicali şi moaşe.

* * *

12 mai a fost stabilită în 1965 de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) ca Zi Internaţională a profesiei în semn de respect faţă de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare, fiind, drept urmare, prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

Născută în 1820, la Florenţa, Florence Nightingale s-a remarcat în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), când a întocmit un raport despre metodele medicale primitive şi condiţiile de viaţă dificile cu care se confruntau asistenţii medicali pe front. În 1860, cu banii câştigaţi pentru serviciile aduse, a deschis o şcoală de asistenţi medicali pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, ceea ce a însemnat un prim pas în pregătirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoaştere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Roşie Regală. În 1907 a primit, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit.

Vezi AFIŞUL CONFERINŢEI

Distribuie articolul: