Ziua Internațională a Asistentului Medical

Ziua Internațională a Asistentului Medical

Peste 10.000 de asistenţi medicali şi moaşe din judeţul Iaşi sărbătoresc, la 12 mai, ziua profesiei lor. Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială prin conferinţa cu tema Optimizarea sistemului de sănătate prin contribuția asistenților medicali și a moașelor. Formatul Conferinței este de prezentare tip

Peste 10.000 de asistenţi medicali şi moaşe din judeţul Iaşi sărbătoresc, la 12 mai, ziua profesiei lor.

Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială prin conferinţa cu tema Optimizarea sistemului de sănătate prin contribuția asistenților medicali și a moașelor.

Formatul Conferinței este de prezentare tip webinar a lucrărilor, urmată de dezbateri/discuții cu lectorii și participanții. Sunt programate trei sesiuni cu prezentări de lucrări și discuții despre: „COVID 19: adaptarea îngrijirilor la condițiile pandemiei”; „Burn-out – factori favorizanți la locul de muncă pentru profesiile de asistent medical și de moașă”; „Asistentul medical și moașa post pandemie. Lecții învățate”.

Conferința se desfășoară online, miercuri, 12 mai, de la ora 16.00, pe platforma Zoom. Peste 400 de membri ai Filialei Iași și-au anunţat participarea.

În timpul Conferinței, vor fi transmise mesaje video ale colegilor din sistemul sanitar. Clipurile vor fi postate, ulterior, pe pagina de Facebook a OAMGMAMR Iași.

„Am spus, de nenumărate ori, că peste 70% din activitatea de îngrijire a pacienților în spitale aparţine colegilor noștri. Pandemia de coronavirus a subliniat, încă o dată, importanța asistenților medicali și moașelor în rândul profesioniștilor din Sănătate. Totodată, ne-a obligat să ne adaptăm, profesional și personal, la noile realități, demonstrând că ne pasă de semenii noștri. Nu uităm de asistenții care au căzut la datorie, răpuși în urma infectării cu SarsCov2, și ne exprimăm recunoștința față de ei. Astăzi este Ziua Internațională a Asistentului Medical, o zi în care îi felicit pe toți colegii pentru profesia lor. LA MULŢI ANI! tuturor şi Dumnezeu să-i binecuvânteze, împreună cu familiile”, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

Participanţii la conferinţă obțin 10 credite EMC.

La nivel mondial, Ziua Internaţională a Asistentului Medical se sărbătoreşte de peste 50 de ani, iar Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează acest eveniment special de 21 de ani. În OAMGMAMR sunt înscrişi, la nivel naţional, peste 150.000 de asistenţi medicali şi moaşe.

* * *

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) a stabilit, în 1965, ca data de 12 mai să fie Ziua Internaţională a profesiei, în semn de respect faţă de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare.

Născută în 1820, la Florenţa, Florence Nightingale s-a remarcat în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), când a întocmit un raport despre metodele medicale primitive şi condiţiile de viaţă dificile cu care se confruntau asistenţii medicali pe front. În 1860, cu banii câştigaţi pentru serviciile aduse, a deschis o şcoală de asistenţi medicali pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, ceea ce a însemnat un prim pas în pregătirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoaştere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Roşie Regală. În 1907, a primit, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit.

Foto: elements.envato.com