Recunoștință!

Recunoștință!

Personalul medical merită recunoștință din partea opiniei publice. Asistenții medicali, medicii, laboranții, radiologii, infirmierii, tot personalul din unitățile medicale care în aceste zile este în prima linie merită mai mult decât recunoștința noastră. Ei sunt cei care fac posibil ca noi, fiecare dintre noi, să sperăm că va exista un „mâine”, un „poimâine”, un „anul

Personalul medical merită recunoștință din partea opiniei publice.

Asistenții medicali, medicii, laboranții, radiologii, infirmierii, tot personalul din unitățile medicale care în aceste zile este în prima linie merită mai mult decât recunoștința noastră. Ei sunt cei care fac posibil ca noi, fiecare dintre noi, să sperăm că va exista un „mâine”, un „poimâine”, un „anul viitor” pentru noi și familiile noastre.

Lor le mulțumim cu respectul datorat eroilor. Doamne ajută!

Nu îi putem ajuta pe ceilalți în mod eficient decât dacă ne protejăm, prima dată, pe noi.

Nicăieri nu este mai importantă înțelegerea acestei reguli elementare decât atunci când vorbim despre forța de muncă din sănătate, din prima linie implicată în răspunsul global la COVID-19. La fel ca în timpul focarului Ebola din 2014, epidemiei SARS CoV din 2002-2003 și MERS-CoV din 2012, medicii, asistenții medicali și lucrătorii din sănătate poartă o povară disproporționată, din cauza contactului lor constant cu virusul, care este mai contagios decât gripa. Până în prezent, peste 100.000 de persoane au contractat deja virusul, iar lipsa testărilor permanente înseamnă că au fost expuși mulți alții.

Asupra cadrelor medicale există o presiune imensă – fizică, mentală și emoțională. În China, peste 3.000 de lucrători din domeniul sănătății au fost infectați – iar numărul morților include lucrătorii din domeniul sănătății care au murit nu din cauza virusului propriu-zis, ci din stop cardiac și din alte afecțiuni cauzate de suprasolicitare și epuizare. Un singur pacient expune zeci, dacă nu sute de angajați din domeniul medical.

În toate statele afectate de COVID-19 – peste 160 până în prezent – s-a pus mult accent pe dotarea personalului medical cu echipamente potrivite pentru a evita contractarea bolii – măști, mănuși, halate, ochelari și altele asemenea. Sunt precauții esențiale, desigur, dar au permanent și toți echipamentul complet de protecție necesar? Pe măsură ce apar tot mai multe cazuri de boală ne putem aștepta ca stresul personalului medical să crească. Stocurile de materiale medicale, deficitul de truse de testare, numărul din ce în ce mai mare de pacienți care solicită ajutor sunt factori presanți nu doar pentru sistemele de sănătate în întregul lor, ci pentru fiecare medic, asistent medical, lucrător în spital.

De asemenea, colegii noștri trăiesc mereu sub imperiul fricii de a nu-și îmbolnăvi familia sau de a nu fi bolnavi ei înșiși fără știința lor, iar combinația de schimburi lungi, lipsuri materiale și stres ridicat pot compromite sistemele imunitare ale lucrătorilor din domeniul sănătății și îi pot face mai vulnerabili la boală – și la alte boli – decât ar fi în mod normal. Privarea de somn amenință, de asemenea, cu slăbirea răspunsului sistemului imunitar.

Epuizarea cadrelor medicale este asociată și cu o creștere a numărului erorilor medicale, iar pe măsură ce lucrătorii din sănătate devin bolnavi și epuizați, pot apărea penuria ulterioară de personal, timpi mai lungi de așteptare la spital și rezultate mai slabe în ceea ce privește protecția și autoprotecția personalului medical.

Medicii și asistenții medicali din Spania sunt aplaudați de opinia publică iberică. Sâmbătă, 14 martie 2020, la ora 22.00, spaniolii au ieșit la balcoane si, cu mic, cu mare, i-au aplaudat pe cei aflați în prima linie a frontului anti-COVID-19. Imaginile și clipurile publicate de cotidianul EL PAIS sunt mai mult decât grăitoare. La fel merită și colegii noștri.

RESPECT! DOAMNE AJUTĂ!

Sursa foto: businessinsider.com