Primul antiviral COVID-19 autorizat in UE

Primul antiviral COVID-19 autorizat in UE

Primul medicament antiviral contra COVID-19 este acum autorizat în întreaga UE. Aceasta urmează acordării unei autorizații condiționate de introducere pe piață de către Comisia Europeană la 28 ianuarie 2022. Paxlovid este primul medicament antiviral care se administrează pe cale orală și este recomandat în UE pentru tratarea COVID-19. Conține două substanțe active, PF-07321332 și ritonavir,

Primul medicament antiviral contra COVID-19 este acum autorizat în întreaga UE. Aceasta urmează acordării unei autorizații condiționate de introducere pe piață de către Comisia Europeană la 28 ianuarie 2022.

Paxlovid este primul medicament antiviral care se administrează pe cale orală și este recomandat în UE pentru tratarea COVID-19. Conține două substanțe active, PF-07321332 și ritonavir, în două comprimate diferite. PF-07321332 funcționează prin reducerea capacității SARS-CoV-2 de a se multiplica în organism, în timp ce ritonavirul prelungește acțiunea PF-07321332, permițându-i să rămână mai mult timp în organism la niveluri care afectează multiplicarea virusului.

Agentia Europeana a Medicamentelor a evaluat datele dintr-un studiu care a implicat pacienți cu COVID-19, care arată că tratamentul cu Paxlovid a redus semnificativ spitalizările sau decesele la pacienții care au cel puțin o afecțiune subiacentă, punându-i în pericol de COVID-19 sever. Analiza a fost efectuată la pacienții cărora li s-a administrat Paxlovid sau placebo (tratament inactiv) în decurs de 5 zile de la debutul simptomelor COVID-19 și care nu au primit și nici nu se așteptau să primească tratament cu anticorpi. Pe parcursul lunii următoare tratamentului, rata de spitalizare sau deces a fost de 0,8% (8 din 1039) pentru pacienții cărora li sa administrat Paxlovid, comparativ cu 6,3% (66 din 1046) pentru cei cărora li sa administrat placebo. Nu au existat decese în grupul Paxlovid și 12 decese în grupul placebo.

Majoritatea pacienților din studiu au fost infectați cu varianta Delta. Pe baza studiilor de laborator, este de așteptat ca Paxlovid să fie activ și împotriva Omicron și a altor variante.

OAMGMAMR-IASI
ADMINISTRATOR
PROFILE