Planeta noastră, sănătatea noastră

Planeta noastră, sănătatea noastră

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an pe 7 aprilie pentru a sărbători aniversarea înființării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 1948. În fiecare an, pentru această dată, este aleasă o temă care evidențiază un domeniu de preocupare prioritară pentru OMS. În condițiile pandemiei recente, a poluării în creștere și a incidențe tot

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an pe 7 aprilie pentru a sărbători aniversarea înființării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 1948.

În fiecare an, pentru această dată, este aleasă o temă care evidențiază un domeniu de preocupare prioritară pentru OMS. În condițiile pandemiei recente, a poluării în creștere și a incidențe tot mai mari a bolilor asociate, tema Zilei Mondiale a Sănătății 2022 este “Planeta noastră, sănătatea noastră”.

Se estimează că un milion de decese premature pe an sunt atribuite riscurilor de mediu cunoscute care pot fi evitate. Poluarea aerului, apa contaminată, igienizarea inadecvată, inclusiv gestionarea deșeurilor solide, riscurile legate de anumite substanțe chimice periculoase și impactul negativ al schimbărilor climatice sunt cele mai presante amenințări pentru sănătatea publică. Aceste amenințări la adresa sănătății publice sunt agravate de practicile slabe de guvernare și de potențialele inechități în sănătate, precum și de conducerea, expertiza și resursele limitate în sectorul sănătății.

Tema de anul acesta “Planeta noastră, sănătatea noastră” ar trebui să ne reamintească și că soluționarea multora dintre aceste probleme depășește sfera exclusivă a sectorului sănătății și, în consecință, un răspuns eficient presupune participarea și implicarea întregii societăți.

OAMGMAMR-IASI
ADMINISTRATOR
PROFILE