Parafa profesională

Parafa profesională a fost, probabil, cel mai disputat  subiect “profesional”, pe platformele de socializare dar și în unitățile medicale, la finalul acestui an.

În luna octombrie, organizația națională a emis o Hotărâre, publicată în Monitorul Oficial, în care se reiterează obligativitatea ca asistenții medicali și moașele să utilizeze parafa profesională pentru a atesta activitățile profesionale executate. Nu este o obligație de dată recentă, utilizarea parafei este o obligație menționată în Ordonața 144/2008. O parte dintre colegii noștri utilizează parafa de câțiva ani, pentru cei mai mulți însă, este o noutate absolută.

Primul val de reacții a fost unul negativ. Ordinul a fost acuzat, pe rând, că vrea să scoată bani din buzunarele membrilor – deși emiterea adeverinței pentru parafa este gratuită – că dorește să facă mai dificilă activitatea membrilor în spitale, că va ploua cu acuzații de malpraxis pe capul membrilor.

După prima emoție, colegii au acceptat și faptul că utilizarea parafei aduce beneficii. În primul rând, parafa obligă la asumarea responsabilității complete pentru munca prestată și, în plus, atestă – sau nu – buna pregătire profesională a celui care machează cu propriul nume activitatea desfășurată. Unul dintre membrii prezenți la sediu a remarcat că “așa o să se vadă cine știe ce are de făcut la locul de muncă și cine nu”. Mai mult, parafa îl obligă pe asistentul medical să efectueze doar manopere și intervenții care sunt de competența sa. În situația în care depășește aceste competențe, chiar și la solicitarea expresă a unui alt cadru medical, va fi obligat să își asume, fără nici un dubiu, depășirea acestor competențe. Un alt aspect pe care îl implică utilizarea parafei, poate mult mai important decât cele menționate anterior, este că securizează intervențiile, operațiunile și manoperele efectuate de asistentul medical și, astfel, face imposibilă modificarea unor înscrisuri. Este o constatare amară, dar, este adevărat că de prea multe ori asistenții medicali/moașele au fost făcuți responsabili pentru erori în actul medical ce nu le-au aparținut.

Încheiem astfel anul 2023 cu vești bune și optimist. Pentru că un aspect deloc de neglijat în utilizarea parafei ține, într-un mod mai subtil, și de creșterea prestigiului profesional. Parafa atestă importanța actului de îngrijire desfășurat de asistentul medical/moașa și îl individualizează ca un membru cu atribuții separate, bine delimitate, în echipa medicală. Asistentul medical nu este un simplu executant, ci ia decizii singur, ca profesionist.

Vă doresc, stimați colegi, să fiți respectați pentru munca dumneavoastră, apreciați și valorizați, iar în plan personal vă doresc un an 2024 cu sănătate și grijă pentru împlinirea tuturor dorințelor.

La mulți ani!

Distribuie articolul: