Asistenții medicali din Primul Război Mondial au fost omagiați.
Filiala Iași a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Primăria Municipiului Iaşi au dezvelit, astăzi, o placă memorială dedicată surorilor medicale şi medicilor care au îngrijit răniţii internaţi, în timpul Primului Război Mondial, în Spitalul „Sf. Spiridon”.
La eveniment au mai participat reprezentanți ai Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași, asistenți medicali.
După intonarea imnului național al României, prof. dr. Daniel Şandru, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Iaşi, a precizat că iniţiativa face parte din proiectul „Traseul memoriei”, organizat de municipalitatea ieșeană în parteneriat cu Guvernul României, și este inclusă în acţiunile organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.
AUDIO: Alocuțiune Daniel Șandru (format .mp3)
La sfârşitul anului 1916, în urma ocupării Bucureștiului de către germani, armata română era obligată să se retragă în Moldova (cu 20.000 de răniţi şi bolnavi), fiind urmată de 1,5 milioane de refugiaţi. Ca și cum nu ar fi fost suficiente pierderile de pe front, în ianuarie 1917 epidemia de tifos exantematic a intrat în fază acută. Mărturiile timpului vorbesc de 300.000 de morţi, dintre care 250 de medici şi 1.000 de sanitari. Tot din cauza tifosului a murit și personalul medical francez din spitalul de campanie condus de Jean Clunet.
Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi, a subliniat importanța rolului sanitarilor militari și civili atât în prima linie, cât și în spatele frontului, în îngrijirea victimelor războiului și tifosului exantematic.
Ioan Bârliba, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, a menționat că, dacă pietrele ar putea vorbi, ele ne-a
r spune istoria acestor locuri, inclusiv jertfa personalului medical în Războiul de Întregire a Neamului. Pe de altă parte, spitalul ieșean intenționează să dețină cea mai modernă clinică pentru arși din România.
AUDIO: Alocuțiune Ioan Bârliba (format .mp3)
2.400 de sanitari, predecesorii asistenţilor medicali de astăzi, şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial, fie pe câmpul de luptă, fie victime ale tifosului exantematic. Au mai murit 400 de medici militari și de rezervă, 14 farmaciști și 20 de elevi ai Institutului Sanitar Militar. Comparativ cu pierderile celorlalte Arme, corpul sanitar s-a situat pe locul II, după Infanterie, ceea ce l-a determinat pe Regele Ferdinand să le acorde sanitarilor dreptul de a purta insigna „Armă combatantă”.
Placa memorială este amplasată pe un perete al pavilionului dinspre staţia de autobuz din Piaţa Unirii.
Text&Foto: Mariu Asăndulesei / OAMGMAMR Iași
GALERIE FOTO