Noul Program Naţional de Educaţie Medicală Continuă

Asistenţii medicali şi moaşele din România au, de la 1 mai, un nou Program Naţional de Educaţie Medicală Continuă.

Documentul a fost adoptat în şedinţa din 21 martie 2014 a Consiliului Naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Ca şi până acum, membrii OAMGMAMR trebuie să obţină, într-un an calendaristic, 30 de credite EMC.

Obligativitatea realizării creditelor se referă doar la asistenţii medicali/moaşele care exercită profesia. Fac excepţie membrii OAMGMAMR care au profesat mai puţin de şase luni şi asistenţii medicali nevăzători. Asistenţii medicali cu alte dizabilităţi nu mai beneficiază de această excepţie.

Cel puţin 15 din cele 30 de credite trebuie să fie realizate prin cursuri.

Nici un curs nu va mai avea 30 de credite. Pentru cursurile teoretice, fără aplicaţii practice, se acordă maxim 15 credite EMC, iar pentru cele cu aplicaţii practice – 18 credite.

Cursul de resuscitare cardiorespiratorie este obligatoriu o dată la cinci ani. Nu mai este obligatoriu, însă, cursul de prevenirea infecţiilor nosocomiale.

Pentru promovarea examenului de grad principal se acordă 10 credite. Obţinerea de competenţe sau a titlului de formator de formatori este creditată cu 20 de credite. Pentru obţinerea unei specializări se acordă 30 credite.

Pentru obţinerea titlului de master se acordă 40 credite, iar pentru cel de doctor – 50 de credite. Creditele se acordă pentru anul în care a fost obţinută diploma, o singură dată, la prezentarea documentului.

Creditele se acordă pentru anul în care a fost obţinut titlul/certificatul, o singură dată, la prezentarea documentului.

Şi atelierele de lucru sunt creditate. Pentru o zi (6 ore) de atelier de lucru/practică se acordă 6 credite, iar un atelier nu poate fi creditat cu mai mult de 12 credite.

Pentru stagiile practice se acordă se acordă 10 credite EMC pentru fiecare lună de stagiu efectuată, dar nu mai mult de 20 de credite/an; pentru stagiile practice cu o durată mai mică de 1 lună, numărul de credite se calculează proporţional cu perioada de stagiu efectuată (2,5 credite/săptămână).

Stagiile practice în străinătate sunt creditate cu numărul de credite conferite de organismul european/internaţional relevant pentru profesiile de asistent medical generalist, moaşă sau asistent medical.

Din acest an revine educaţia medicală la distanţă (EMCD), care fusese eliminată în 2009. Programele de EMCD on-line se vor organiza iniţial ca programe pilot în municipiul Bucureşti şi în judeţul Cluj, ale căror rezultate vor fi analizate de Comisia Naţională de Educaţie Medicală Continuă (CNEMC) şi BEx şi vor contribui la elaborarea normelor de creditare pentru cursurile on-line propriu-zise.

La mesele rotunde pot participa cel mult 20 de persoane. Se acordă 0,5 credite/oră, iar durata maximă este de 6 ore.

În cazul simpozioanelor, conferinţelor şi congreselor, cererea de creditare a manifestărilor ştiinţifice organizate de filialele OAMGMAMR se depune la CNEMC cu cel puţin 20 zile înaintea începerii programului.

O lucrare este creditată o singură dată, chiar dacă aceasta este prezentată la mai multe manifestări ştiinţifice sau publicată.

Participarea la manifestări ştiinţifice internaţionale creditate de o societate sau de un organism profesional internaţional este creditată cu un număr de credite egal cu numărul de credite conferite de organismul internaţional.

Autorii lucrărilor prezentate la manifestări ştiinţifice vor primi un număr de credite înmulţit cu 1,5 faţă de participant. Coautorul va primi un număr de credite înmulţit cu 1,25 faţă de participant. O lucrare poate avea maxim trei coautori.

În ce priveşte publicarea materialelor ştiinţifice medicale, un articol cu tema profesională publicat în mai multe reviste se creditează o singură dată, la nivelul cel mai ridicat. Rezumatele comunicărilor prezentate la manifestări ştiinţifice nu se creditează suplimentar faţă de lucrarea comunicată în cadrul manifestării respective.

Pentru autor de articole cu teme de specialitate, publicate în revistele de specialitate ale OAMGMAMR şi articole publicate pe site-urile filialelor OAMGMAMR se acordă 15 credite/articol.

Autorii de articole publicate în reviste de specialitate în altă ţară sau de capitole în cărţi de specialitate primesc 30 credite.

Autorii de carte obţin 100 de credite pentru o carte, iar cei de traduceri de carte medicală 30 de credite.

Coautorii primesc jumătate din numărul de credite acordate autorilor.

Pentru redactor-şef de revistă medicală se acordă 30 de credite/an.

Asistenţii medicali şi moaşele pot obţine credite şi din abonamentele la revistele medicale. Astfel, revista „Ars medica”, editată de OAMGMAMR, este creditată cu 9 credite/abonament anual. Pentru alte reviste naţionale/internaţionale de specialitate şi/sau alte publicaţii se acordă 5 credite.

Numărul maxim de credite obţinute din abonamente la publicaţii nu poate fi mai mare de 14.

Furnizorii de EMC acreditaţi nu pot derula cursuri fără avizul filialei pe teritoriul căreia se desfăşoară cursurile respective. Dacă la curs participă şi membri ai altor filiale, filiala organizatoare se obligă să transmită lista nominală a acestora, filialei de provenienţă. În caz contrar, aceasta din urmă poate refuza recunoaşterea creditelor obţinute, iar furnizorul riscă pierderea acreditării.

Asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali care nu realizează anual numărul minim de credite stabilit de Consiliul naţional al OAMGMAMR li se poate suspendă dreptul de liberă practică, până la realizarea numărului de credite respectiv, conform art.46 alin.4 din OUG 144/2008.

Descarcă: Normele de creditare a programelor EMC

Distribuie articolul: