Dr. Mihnea Hurmuzache, manager Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi
Din punctul meu de vedere, asistenţii medicali reprezintă „coloana vertebrală” a sistemului medical. Dacă medicii sunt „capul” sau „membrele” unui organism, asistenţii medicali reprezintă „coloana vertebrală” pe care se aşează, în foarte mare măsură, activitatea şi actul medical în sine. Le doresc ca întotdeauna să aibă o colaborare bună cu medicii cu care lucrează, deoarece o colaborare şi o comunicare corectă înseamnă mai puţine deficienţe, mai multă eficacitate în ceea ce priveşte actul medical. De asemenea, le doresc o bună colaborare între ei – reiterez ideea comunicării, mai exact la schimburile de tură când, de multe ori, pot avea loc sincope – şi, bineînţeles, speranţa că toţi cei care lucrăm în sistemul de sănătate din România, atunci când ne facem treaba aşa cum trebuie, ne pot fi şi recunoscute meritele, atât la nivel emoţional, dar şi la nivel financiar, aşa cum trebuie să ajungem, dacă tot suntem cetăţeni şi membri ai Uniunii Europene.
Prof. Dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU – SMURD „Sf. Spiridon” Iaşi
Asistenţii medicali sunt parte componentă din medicina de urgenţă. Formarea lor în această specialitate are foarte multe puncte comune cu cea a medicilor, ceea ce arată că ei nu sunt doar simpli executanţi ai unor manevre medicale, ci o parte extrem de importantă a echipei de intervenţie. Când suntem la un caz în prespital, aproape că nu există diferenţe, fiecare ştie ce are de făcut şi, uneori, competenţele se suprapun. În spital, asistentul are un rol deosebit în comunicarea cu pacientul. Medicul este prins în foarte multe formulare sau decizii medicale, de aceea asistentul are pe umerii lui şi partea aceasta de comunicare, de a se apropia, de a fi uman şi atent la toate nevoile pacientului. De multe ori, are şi rol de asistent social. Nu am vedea viaţa noastră în urgenţă fără asistenţi. Dincolo de ceea ce se petrece în orele de serviciu, suntem, în marea familie UPU-SMURD, prieteni. Avem relaţii ce trec de nivelul profesional medic-asistent, suntem împreună şi în momente bune, şi în momente grele, atât la serviciu, cât şi în afara lui. Aş zice că asistenţii medicali din medicina de urgenţă sunt o „specie” deosebită, deoarece în specialitatea asta îţi trebuie, pe lângă foarte mult profesionalism, o rezistenţă fizică şi psihică aparte. Vezi foarte multe lucruri care te pot dărâma în interiorul tău ca suflet, ca om – şi, cu toate astea, trebuie să ai puterea să treci peste ele. Vezi situaţii dramatice, momente în care părinţii îşi pierd copiii, imagini în care suferinţa este extremă şi în care ştiinţa medicală nu mai este capabilă să facă nimic. Dincolo de valenţele profesionale, medicale, de o competenţă profesională deosebită, trebuie să aibă rezistenţă, dragoste, dedicare specială profesiei, trebuie să depăşească aceste momente grele pentru a fi, pe mai departe, foarte buni profesionişti. Le urez să fie sănătoşi, să fie bucuroşi, să-şi împlinească tot ce-şi doresc în plan personal şi profesional. Să aibă puterea să viseze, să fie mereu mai buni, să aibă puterea să-şi dorească toate lucrurile bune pentru ei şi pacienţii lor.
Prof. Dr. Eugen Târcoveanu, Clinica I Chirurgie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi
Asistentul medical este indispensabil într-o echipă medicală, de orice fel ar fi ea. Se pare că în chirurgie importanţa asistentului medical este chiar vitală. Sunt mai multe feluri de asistenţi şi încep cu cei de la patul bolnavului, care constituie ochiul chirurgului şi urmăresc evoluţiile postoperatorii. Eu am mai multă încredere în asistentele medicale cu experienţă decât în unii rezidenţi tineri. De asemenea, asistenta medicală este vitală în sala de operaţii – se poate spune că, de fapt, actul chirurgical decurge prin intermediul unei asistente medicale. În străinătate, asistentele medicale intră în operaţii şi ştiu timpii operatori la fel de bine ca chirurgul, ce instrumente trebuie să-i dea… Astăzi, în epoca chirurgiei minim invazive, care presupune alte noţiuni decât ceea ce se ştia despre chirurgia clasică, asistentele medicale trebuie să fie la fel de bine pregătite ca şi medicii. În chirurgia robotică, asistenta medicală este, câteodată, la fel de importantă ca şi medicul. Avem asistente medicale sclipitoare, despre care sunt sigur că fac faţă în orice sală de operaţii din lume. Tuturor asistenţilor medicali, „La mulţi ani”, sănătate, putere de muncă, multă înţelegere şi sacrificiu.
Conf. Dr. Iolanda Blidaru, manager interimar Maternitatea „Cuza Vodă” Iaşi
Ca în orice unitate sanitară, asistentul medical este primul colaborator al medicului în relaţia cu pacientul. Asistentul este cel care aplică o parte din îngrijirile medicale – variază de la o specialitate la alta ce face exact un asistent medical – şi stă cea mai mare parte a timpului lângă pacient. De ziua lor, le urez asistenţilor medicali ieşeni mult succes, să fie foarte devotaţi profesiei pe care o practică şi să aibă o foarte bună colaborare cu medicul, în beneficiul pacientului.
As. med. pr. lic. Sandu-Daniel Rîpă, asistent şef Serviciul de Ambulanţă Iaşi
Asistentul medical de urgenţă este, în primul rând, un om în slujba altor oameni, vitregit, de cele mai multe ori, de bucuriile vieţii de familie, de bucuriile sărbătorilor; este cel care lasă deoparte problemele personale dând atenţie problemelor de sănătate ale celor aflaţi în suferinţă. Într-un cuvânt, asistenţii medicali sunt „eroi” fără medalii, nişte oameni modeşti care veghează zi şi noapte la starea de sănătate a semenilor. Le doresc tuturor colegilor să fie sănătoşi, fericiţi, să aibă realizări pe toate planurile, pe scurt ceea ce îmi doresc eu mie le doresc şi colegilor mei.
Şef lucrări Dr. Alina Murgu, director medical Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi
Îngrijirea pacientului pediatric înseamnă, poate, mai mult decât în oricare specialitate, muncă în echipă, încredere, entuziasm, abnegaţie şi empatie cu micii pacienţi. Aceasta este imaginea partenerilor noştri, asistenţii medicali, care ne sunt aproape zi de zi şi fără de care nu am fi „un întreg”. Cu ocazia Zilei Asistentului Medical, le doresc colegilor noştri „La Mulţi Ani”, mult succes şi satisfacţii depline în activitatea medicală.
Prof. Dr. Traian Mihăescu, şef secţie Pneumologie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi
Asistentul medical este o persoană esenţială pentru noi, medicii, deoarece ne ajută să obţinem de la bolnav o serie de informaţii foarte importante. De asemenea, petrece mai mult timp cu bolnavul, cunoaşte mai bine istoricul acestuia, ne ajută să luăm o decizie corectă, ne informează cu privire la evoluţia bolii şi, nu în ultimul rând, vine cu sugestii de diagnostic şi terapie când este bine pregătit. Cu certitudine, nu am putea lucra fără asistenţi medicali. Desigur, într-o urgenţă, consultaţia poate fi făcută numai de medic, dar pe termen lung acest lucru ar fi imposibil şi ar duce la scăderea calităţii actului medical. Un asistent bine pregătit nu ne ajută numai la tratarea bolnavului, ci şi la menţinerea unei bune relaţii cu familia acestuia, cu contextul social din care el provine. Asistentul medical mai este de mare ajutor şi la prescrierea medicaţiei, aducerea acesteia, pregătirea bolnavului pentru tratament, urmărirea lui, trimiterea către alte investigaţii medicale. „La mulţi ani” şi toate cele bune!
Dr. Edmond Ciumaşu, director Şcoala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica Vodă” Iaşi
De Ziua Internaţională a Asistentului Medical, le doresc tuturor colegilor asistenţi împliniri, realizări profesionale şi pe plan personal. Se bucură de toată admiraţia şi respectul nostru şi suntem convinşi că societatea nu ar putea merge înainte fără eforturile şi strădaniile lor. La mulţi ani!
Ciprian Cornea, asistent medical la Universitätsklinikum Aachen, Germania
Aici, statutul de asistent medical este bine încadrat în clasa socială, te simţi respectat şi împlinit sufletește şi financiar. Mulţi colegi români vor să plece fiind împinşi de nevoia financiară, nu pot să le spun decât un lucru, pe care l-am învăţat şi eu: străinatatea, mai ales Germania, este foarte frumoasă, însă doar să o vizitezi! Vă salut cu respect pe voi, colegii mei, care vă faceţi datoria cu dragoste, cinste şi curaj.
Dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi
Din punct de vedere al actului medical, bineînţeles că rolul asistentului medical este deosebit de important. Responsabilitatea fiecărei părţi a acestei echipe, pe baza competenţelor profesionale şi a statutului profesional, este extrem de importantă. În echipa medicală, asistentul pot să spun că este mâna dreaptă a medicului. De ziua lor, vreau să felicit întreaga structură organizatorică a asistenţilor medicali pentru coeziunea de care dă dovadă şi pentru faptul că, în calitate de manager, permanent am găsit susţinere din partea lor. Le urez să păstreze această coeziune, să lupte pentru drepturile lor şi ale pacienţilor. La mulţi ani şi mult succes în continuare!
Dr. Ovidiu-Gabriel Oprişanu, manager interimar Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi
Asistentul medical din psihiatrie? Specificitatea profesiei face ca atribuţiile şi responsabilităţile sale să fie în concordanţă cu cerinţele acestei unităţi. Estimez că, deşi toate specialităţile sunt importante şi foarte dificile, la noi este şi mai greu, având în vedere tipul de pacienţi cu care lucrăm. Mă refer, aici, în special la colegii care lucrează în zona pacienţilor acuţi din psihiatrie. Pacienţi care, de cele mai multe ori, sunt violenţi şi creează probleme de „disciplină”. Sunt distrugeri în secţii, agresiuni împotriva personalului medical, de aceea spun că este o activitate mai grea decât în secţii de medicină din alte specialităţi. Pe de altă parte, la noi echipa este mult mai amplă – medic, asistent medical, ergoterapeut, psiholog, asistent social – şi toate „rotiţele” acestui angrenaj trebuie să lucreze astfel încât rezultatul final să fie reintegrarea bolnavilor de natură psihică, lucru care nu este tocmai uşor. De ziua lor, le urez asistenţilor medicali „La mulţi ani”, iar pe cei din Institutul de Psihiatrie îi asigur că, acolo unde încă mai sunt lipsuri, vom încerca să le rezolvăm. Managementul unităţii este la dispoziţia părţii medicale – medici şi asistenţi medicali.