Un nou ghid de specialitate, care răspunde nevoilor unor îngrijiri la standarde europene, va fi la dispoziția asistenţilor medicali care lucrează în Nefrologie, precum şi a colegilor care îngrijesc bolnavi cu afecţiuni renale.
„De câţiva ani, asistenţii medicali ieşeni se afirmă ca autori sau coautori ai unor cărţi medicale importante în diferite specialităţi. Pentru mine, este o bucurie şi un semn clar că asistentul medical vrea şi poate să fie tot mai important în cadrul echipei medicale, nu doar un simplu executant. Îi felicit pe colegii noştri şi aştept cu drag, oricând, asemenea apariţii”, a spus Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.
Apărut în 2015 la Casa Editorială Demiurg Iaşi, „Manual de nursing în bolile renale” este semnat de Adrian Covic, Simona Hogaş şi Adina Covic. La redactarea cărţii au colaborat, în total, nouăsprezece medici şi doi asistenţi medicali (Adina Covic, Nicoleta Huzum) de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iaşi.
„Colectivul nostru scrie, de ani de zile, manuale legate de specialitatea Nefrologie, dedicate studenţilor şi medicilor. Toate materialele sunt actualizate la doi-trei ani, în funcţie de noutăţile – multe! – care apar în domeniu. Aveam manuale pentru toţi, numai la asistenţii medicali lipseau. Ca urmare, am rugat să facem un manual şi pentru colegii noştri. Dacă cineva dă examen pentru angajare în această clinică, nu are de unde să înveţe. La fel, un asistent medical proaspăt angajat nu găseşte o carte cu tehnicile specifice Nefrologiei. A fost un pic mai greu de făcut, deoarece nu exista o colecţie de proceduri pentru asistente pentru lucrul pe aparatul de dializă, pe dializa peritoneală, îngrijirea postoperatorie şi ambulatorie a pacientului transplantat… Dacă în unele cazuri te mai inspiri din alte surse, aici procedurile au trebuit, ca să zic aşa, inventate”, a precizat Adina Covic, asistent medical la Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.
Redactarea cărţii a început în primăvara anului trecut, iar „Manual de nursing în bolile renale” a văzut lumina tiparului cu puţin înainte de Anul Nou.
„Fiecare a scris pe partea pe care are mai multă experienţă. Practic, s-a luat totul de la zero, astfel încât asistentul medical să ştie exact care este specificul activităţii sale aici: lucrul la aparatul de dializă, dializa peritoneală şi riscurile aferente, cum să comunice cu pacientul, particularităţile îngrijirii pacientului transplantat şi aşa mai departe. Toate s-au adunat în acest ghid care trece prin tot ce facem”, a adăugat Adina Covic.
Cu un format de buzunar, manualul are 324 de pagini şi este împărţit în 12 capitole: „Anatomia şi fiziologia rinichilor”; „Managementul pacientului cu insuficienţă renală acută”; „Managementul pacientului cu boală cronică de rinichi”; „Managementul pacienţilor cu transplant renal”; „Managementul pacientului cu hemodializă”; „Managementul pacientului cu dializă peritoneală”; „Managementul pacienţilor cu substituţie a funcţiei renale prin tehnici particulare de dializă”; „Nutriţia pacientului cu boală cronică de rinichi”; „Perspective psihologice la pacienţii cu boală cronică de rinichi”; „Medicaţia la pacienţii cu boală cronică de rinichi”; „Afectarea osoasă în boala cronică de rinichi”; „Principii ale recuperării la pacientul cu boală cronică de rinichi”. Nu lipsesc un „Protocol pentru puncţie biopsie renală (PBR)”, un tabel cu „Etapele efectuării PBR”, precum şi „Valorile normale ale parametrilor biologici” în cadrul a 57 de investigaţii de laborator.
În acest moment, cartea poate fi comandată pe librarie.net, la preţul de 38,20 lei. Un exemplar se găseşte şi la sediul Filialei Iaşi a OAMGMAMR.
„Manual de nursing în bolile renale” este a doua carte dedicată asistenţilor medicali din Nefrologie, după „Nursing, nefrologie, urologie şi transplant renal. Manual pentru asistenţi medicali”, publicată în 2013.
Potrivit Programului Naţional de Educaţie Medicală Continuă, autorii de carte primesc 100 credite, iar autorii de capitole în cărţi de specialitate 30 de credite. Co-autorii primesc jumătate din numărul de credite acordate autorilor.
Vezi Coperta „Manual de nursing în bolile renale”Text: Marius Asăndulesei Foto:
Foto: defense.gov