Siguranţa pacienţilor ar putea creşte după Brexit, deoarece e posibil să li se ceară asistenţilor medicali europeni care vin să lucreze în UK mai multe testări de calificare/competenţă, aşa cum li se cere solicitanţilor din restul lumii, a declarat şeful Consiliului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor
Ieşirea din Uniunea Europeană a oferit posibilitatea de a lua în calcul „o abordare potrivită” pentru toţi solicitanţii din afara tării, ceea ce „ne permite să înregistrăm oameni care să ofere îngrijiri medicale la standardele UK (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, n.r.)”, a spus membrilor Parlamentului preşedintele executiv al Consiliului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Marea Britanie (NMC), scrie NursingTimes.
În prezent, NMC, urmând legislaţia UE, nu poate testa calificările şi competenţele asistenţilor europeni.
În schimb, legea impusă de Directiva Recunoaşterii Reciproce şi a Calificării Profesionale a UE permite asistenţilor europeni să lucreze în Regatul Unit dacă au obtinut o calificare ca asistenţi medicali ce este conformă cu standardele minime acceptate de ţările UE.
Între timp, schimbari recente din această legislaţie prevăd că NMC poate verifica abilităţile de comunicare, prin cererea diplomei de IELTS (Testul de Engleză ca Limbă Internaţională), în cazul în care solicitanţii nu au putut demonstra că au această abilitate.
La polul opus se află asistenţii din celelalte părţi ale lumii, cărora li se cere atât un test pe calculator de verificare a cunoştinţelor de asistenţă medicală, cât şi o „examinare clinică structurată şi obiectivă” în UK, ceea ce include ca asistenţii să simuleze estimarea/aprecierea, planificarea, îndeplinirea şi evaluarea îngrijirii medicale.
De asemenea, trebuie să fi trecut testul IELTS cu nota minimă 7.
În timpul unei sesiuni de alegere a comitetului de sănătate a Adunării de săptămâna trecută, cu tema priorităţile sectorului de sănătate şi îngrijiri de sănătate în timpul negocierilor Brexit, Jackie Smith, şeful executiv şi, totodată, secretarul NMC-ului, a fost întrebată cum poate fi îmbunătăţită siguranţa pacienţilor dacă nu se mai aplică legislaţia UE.
„O problemă pe care o avem, ca organizaţie de reglementare, este abilitatea noastră de a testa aptitudinile solicitanţilor indiferent de unde vin”, spune doamna Smith.
„Cu directiva din prezent, noi putem testa limba engleză, ceea ce şi facem pentru solicitanţii ce vin din Europa, dar avem un sistem implementat prin care le recunoaştem educaţia şi formarea lor”, a spus ea membrilor independenţi din Parlament.
„Cred că Europa şi Brexit-ul ne oferă posibilitatea de a lua în considerare o abordare consecventă care să ne permită să trecem oameni în registru capabili să ofere îngrijire medicală la standarde din UK. Asta nu înseamnă că o astfel de îngrijire nu există acum, însă avem un alt sistem în desfăşurare pentru asistenţii şi moaşele ce vin din Filipine, India şi din Statele Unite, în opoziţie cu cei care vin din Europa”, a adăugat ea.
Doamna Smith a sugerat ulterior că scenariul prezent era o problemă în cazul în care un asistent european nu a mai practicat meseria de câţiva ani, deoarece NMC nu avea nici o modalitate de testare pentru a vedea dacă abilităţile de asistent sunt la zi.
Întrebată dacă NMC doreşte pe viitor ca toţi asistentii din afara UK-ului ce aplică pentru un loc de muncă să fie testaţi la fel ca asistenţii non-europeni, doamna Smith a dat un răspuns pozitiv.
Potrivit NursingTimes, NMC are înregistrate, în prezent, cca. 38.000 de asistenţi medicali şi moaşe din Europa.
În ianuarie, NMC a publicat date ce arată că numărul asistenţilor din UE înregistraţi a scăzut semnificativ, începând din vară – de la 1304 în iulie, până la 101 în decembrie.
Este prea devreme să se spună dacă reducerea numărului este o consecinţă a Brexit-ului din iunie, a introducerii testării de limba engleză, aplicată complet începând cu iulie, sau o combinaţie din amândouă.