Un nou număr al revistei „Info-nursing”, editată de Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, a ieşit de sub tipar.
Ştiri, editorial, articole de specialitate, informaţii despre Ziua Internaţională a Moaşei şi Ziua Internaţională a Asistentului Medical – toate acestea se regăsesc în numărul 5 al publicaţiei.
Membrii OAMGMAMR Iaşi sunt informaţi, în pagina 2, despre voluntariat ca posibilitate de evitare a stagiului de reatestare. De asemenea, „Info-nursing” scrie despre a doua ediţie a concursului de lucrări ştiinţifice „Nursing de carieră”, atelierul de lucru „Elemente de cercetare ştiinţifică în asistenţa medicală” şi conferinţa judeţeană a OAMGMAMR Iaşi.
Subiectul deschiderii cabinetelor individuale de practică independentă este din nou abordat în pagina 3, sub titlul „Asistenţii medicali generalişti, asistenţii medicali şi moaşele, <<independenţi>> legal”. Amintim că, la sfârşitul anului trecut, a fost publicat Ordinul nr. 1454/2.12.2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent. „În acest moment există baza legală pentru ca membrii organizaţiei să înceapă să lucreze pe cont propriu”, se menţionează în articol.</independenţi>
În pagina 4 puteţi citi despre Ziua Internaţională a Moaşei şi Ziua Internaţională a Asistentului Medical.
Articolele de specialitate abordează „Influenţa intervenţiei chirurgicale gastric-sleeve asuăra stilului de viaţă al pacienţilor obezi” (autor as. med. pr. lic. Violeta Parasca de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon”, co-autor Valentin Vornicu de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi), respectiv „Tromboliza cu Alteplase (Actilyse) în tromboembolismul pulmonar” (autor as. med. pr. Iustina Mihai – Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi).
„Profesia de asistent medical în România: Sociologic, o profesie la roşu” este titlul interviului acordat de Silvia Popovici, manager îmbunătăţiri procese în cadrul OAMGMAMR Iaşi, pentru „Info-nursing”. În paginile 10-12 puteţi citi cum sunt văzuţi asistenţii medicali de către un sociolog, rolul pe care îl au în impunerea unor schimbări, statutul în cadrul echipei medicale, imaginea, stima de sine ca profesie şi, nu în ultimul rând, provocările întâmpinate în ultimii 10-15 ani.
„Branula cea de toate zilele”, editorialul semnat de Liliana Pintilie, face referire la tema ICN pentru Ziua Internaţională a Asistentului Medical: „Îngrijiri eficiente, costuri eficiente”. „În mijlocul acestei preocupări de anduranţă a guvernelor, miniştrilor, administraţiilor locale mai nou, asistenţii medicali nu au fost priviţi ca actori ce ar putea avea un rol. (…). Responsabilii români au abordat eficientizarea într-o cheie administrativă mai mult, ignorând în mare parte faptul că, de la numărul suficient de personal şi până la respectarea strict a regulilor şi satisfacţia profesională, personalul medical determină balanţa între costuri şi calitatea actului medical sau de îngrijire. (…). Personalul insuficient – o problemă în România – este un exemplu în acest sens. (…). Numărul insuficient nu determină doar scăderea calităţii actului de îngrijire, ci şi suprasolicitare şi, în final, erori medicale”, se subliniază în editorial.
Vă dorim lectură utilă!