„Info-nursing”, numărul 28

„Info-nursing”, numărul 28

A apărut numărul 28 al revistei „Info-nursing”. Cititorii pot afla despre conferirea Diplomei „Ordinul Meritul Sanitar” membrilor OAMGMAMR Iași, „în semn de recunoștinţă pentru dăruirea, profesionalismul și sacrificiul în slujba sănătăţii oamenilor în perioada pandemiei COVID-19.” Inițiativa a aparținut Prefecturii Judeţului, Primăriei Municipiului și Consiliului Judeţean Iași. Despre Programul pilot de screening pentru bolile cardiovasculare

A apărut numărul 28 al revistei „Info-nursing”.

Cititorii pot afla despre conferirea Diplomei „Ordinul Meritul Sanitar” membrilor OAMGMAMR Iași, „în semn de recunoștinţă pentru dăruirea, profesionalismul și sacrificiul în slujba sănătăţii oamenilor în perioada pandemiei COVID-19.” Inițiativa a aparținut Prefecturii Judeţului, Primăriei Municipiului și Consiliului Judeţean Iași.

Despre Programul pilot de screening pentru bolile cardiovasculare sunt oferite detalii în paginile 2-3. Programul este derulat în cadrul Proiectului Cardioscope – Reţea comună pentru managementul bolilor cardiovasculare în regiunea transfrontalieră România-Republica Moldova.

Editorialul semnat de Liliana Pintilie, președintele Filialei Iași, face o analiză a anului care s-a încheiat. „Pandemia a fost pentru toţi o hârtie de turnesol: pe de o parte, profesioniști care și-au pus viaţa în pericol în cel mai palpabil sens cu putinţă, cei care au petrecut ore în șir în camere de gardă alături de pacienţi, în saloane de terapie intensivă sau în ambulanţe, oameni fără pregătire medicală care au făcut voluntariat în prima linie, specialiști care au încercat să prevină și să avertizeze populaţia asupra pericolelor reale ale COVID 19; pe de altă parte, am avut decizii îndoielnice din partea autorităţilor, am văzut angajaţi în instituţii medicale care au demisionat în faţa responsabilităţilor, am fost martorii „comercializării” nevoilor medicale urgente, am văzut dezbateri în care specialiști în domeniul sănătăţii au pendulat brusc de la „nu e nimic grav” până la concluzii de-a dreptul alarmante pentru public, am văzut, din nefericire, dezbateri bazate mai mult pe opinii decât pe fapte, date statistice, cifre, elemente obiective necesare în orice situaţie de criză.”, se arată în editorial.

„Cum să scriem un articol știinţific?” este provocarea semnată de colegele Cătălina Neculau și Dana Mihai. Cu o bogată experiență clinică și în cercetare, autoarele prezintă și explică etapele scrierii, de către asistenții medicali, a unui text științific original.

Testul de specialitate pune la încercare cunoștințele din Cardiologie, iar despre „Harta riscurilor bolilor cardiovasculare la nivelul Judeţului Iași- România și la nivelul Raionului Ungheni – Republica Moldova” puteți citi, pe larg, în paginile 12-16.

„Info-nursing” apare din aprilie 2014 și este creditată cu 7 credite EMC.

Foto: „Info-nursing” nr.28 (copertă).