„Info-nursing”, revista editată de Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, a ajuns la a 12-a apariție.
Avizarea certificatelor de membru pe 2017, emiterea certificatele de status profesional, examenul de grad principal 2016 sunt principalele ştiri din acest număr. În paginile 4-5 citiţi despre „Filiala Iaşi. 2016 în cifre”: evenimentele EMC organizate, cursuri gratuite, Simpozionul internaţional din mai, cu participarea a doi asistenţi medicali norvegieni, profesori la Universitatea din Bergen, a treia ediţie a concursului de cercetări „Nursing de carieră”, apariţia unui „Manual de nursing în bolile renale”, programul de mentorat desfăşurat în colaborare cu UMF Iaşi.
Tot la categoria ştiri, o pagină este dedicată colegei Dana-Nicoleta Mihai, asistent medical licenţiat în cadrul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic de Recuperare. Ea a câştigat una dintre cele trei burse oferite de OAMGMAMR pentru participarea la Congresul Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), care va avea loc la Barcelona, în 2017, cu lucrarea „Asistentul medical – centrul echipei de prelevare/transplant os-tendon”.
Editorialul semnat de Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi, are ca subiect relatia dintre organizaţie şi membrii săi. „Din această perspectivă, trebuie să admitem în primul rând că informaţia care ghidează activitatea şi deciziile la nivelul conducerii trebuie să vină de jos în sus, pentru că altfel înseamnă să nu înţelegem pentru ce lucrăm, înseamnă să desenăm cai verzi pe pereţi, să impunem reguli care se aplică anapoda sau fără legătură cu realitatea. De aceea, membrii sunt cea mai importantă componentă a echipei şi în nici un caz executanţi. Filialele, care reprezintă direct membrii, ştiu cel mai bine care este realitatea activităţii asistentului medical şi trebuie să fie oglinda acestora la nivelul la nivelul deciziei naţionale. Nu invers.”, se subliniază în editorial.
Despre „Indici ai sindromului burnout printre asistenţi medicali şi îngrijitori la domiciliu în 5 state europene: un studiu descriptiv” puteţi citi în paginile 6-7. Aflaţi detalii despre proiectul „Mobilități de pregătire pentru o organizație puternică!” finanțat în cadrul Programului ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 – Educația adulților, în care este implicată Filiala Iaşi şi un raport despre participarea la cursul EU PROJECT DESIGN AND MANAGEMENT, în cadrul proiectului.
Articolul de specialitate abordează „Rolul asistentului de balneofiziokinetoterapie în recuperarea cardiovasculară a bolnavilor cu PTCA” şi este semnat de asist. med. pr. Cornelia Onofrei, de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași.
„Info-nursing” are o apariţie trimestrială şi se poate procura gratuit de la sediul Filialei Iași a OAMGMAMR. Primul număr a văzut lumina tiparului în aprilie 2014.
Vă dorim lectură utilă!