„Info-nursing” / „Îndrumar de nursing – noţiuni introductive”

Conferinţa Judeţeană „Schimbarea în sănătate începe cu noi”, organizată de OAMGMAMR Iaşi la sfârşitul săptămânii trecute pentru marcarea Zilei Internaţionale a Asistentului Medical şi Zilei Internaţionale a Moaşei, a fost ocazia pentru două lansări editoriale: revista „Info-nursing” şi volumul „Îndrumar de nursing – noţiuni introductive”.

„Info-nursing” este revista editată de Filiala Iaşi a OAMGMAMR, iar primul număr a văzut deja, în luna aprilie, lumina tiparului. Din sumarul revistei, amintim: „Campaniile Filialei Iaşi”; „Competenţele lingvistice, motiv de respingere a dreptului de practică în UE”; „Proiectul noii legi a profesiei: contradicţii, limitări, puncte forte”; „Riscurile << sănătăţii >>”; „Ştiri. Informaţii utile”; „Escarele dobândite în spital şi riscul de mortalitate a pacienţilor”; „Unităţi medicale îmbunătăţite pentru reducerea oboselii asistenţilor medicali şi pentru diminuarea costurilor”. Nu lipsesc editorialul, precum şi articolul de specialitate „Complicaţiile hepatomului: HDS – caz clinic”.

„Ne bucurăm că asistenţii medicali şi moaşele din judeţul Iaşi au propria revistă. Avem un colectiv redacţional care face tot posibilul să-i ţină pe membrii noştri la curent cu cele mai interesante noutăţi profesionale. Sperăm ca Info-nursing să aibă numere din ce în ce mai bune, care să acopere cât mai multe evenimente de interes”, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele Filialei Iaşi a OAMGMAMR.

Revista are o apariţie trimestrială şi se poate procura, gratuit, de la sediul Filialei.

Al doilea eveniment editorial l-a constituit lansarea volumului „Îndrumar de nursing – noţiuni introductive”. Apărută în acest an la Editura Prahova, sub semnătura asistenţilor medicali licenţiaţi Marina Cucu, Giorgeta Grosu şi as. univ. dr. Daniela Popescu, coordonaţi de prof. dr. Dumitru Matei, cartea se adresează atât viitorilor asistenţi medicali, cât şi pacienţilor. Volumul este împărţit în şase capitole: „Introducere”, „Rolul asistentei medicale licenţiate”, „Pregătirea pacientului pentru intervenţia chirurgicală”, „Nursing în perioada postoperatorie a pacientului chirurgical”, „Nursingul în infecţiile intraabdominale” şi „Partea specială”. La sfârşitul fiecărui capitol este dată o grilă de întrebări cu răspunsuri multiple.

„Ideea a venit pe parcursul a trei ani de predare. Am reuşit să facem un brief a ceea ce predam noi şi să concretizăm câteva noţiuni principale şi generale de nursing. Am început cu noţiuni introductive, în ideea să captăm atenţia celor care încep această profesie apoi, uşor-uşor, către aparate şi sisteme. Am ales să lansăm cartea astăzi (sâmbătă, 10 mai – n.r.) deoarece marcăm Ziua Internaţională a Asistentului Medical şi ne-am gândit că ar fi cel mai potrivit moment. Pe de altă parte, am optat pentru Iaşi deoarece este un oraş de suflet, eu aici am dat admitere la facultate prima dată. De asemenea, Iaşul este oraşul care a dat mari gânditori şi creatori şi sperăm să contribuim şi noi în domeniul îngrijirilor”, a declarat as. univ. dr. Daniela Popescu.

„Este o altă abordare a modului de îngrijire a pacientului, de formare a asistentului medical licenţiat şi, de ce nu, a asistentului medical absolvent de şcoală postliceală. Primul volum se referă la pregătirea pacientului preoperator şi îngrijirea postoperatorie. Vor urma încă patru volume – pe chirurgie digestivă, cardiovascular, renal şi respirator, dar vom avea şi parte pediatrică. Am considerat că această profesie a evoluat şi, ca urmare, încercăm să ţinem pasul şi cu modul de prezentare a ghidurilor de nursing, în ideea că este scrisă în termeni accesibili viitorului asistent, dar şi pentru pacient. Spun asta pentru că pacientul este în centrul îngrijirii, este cel care, în momentul când intră în spital, modul lui de a gândi şi de a se comporta se schimbă, începând de la a fi înţelegător, cooperant până la a te respinge. Citind aceste îndrumătoare, va înţelege de ce asistentul încearcă să se apropie foarte mult de el. Eu, asistent, mă apropii ca să empatizez cu el. Dacă nu cunosc stările lui sufleteşti şi el nu mi le va explica, eu nedându-i această posibilitate, sigur că nu voi reuşi să am o colaborare. Asistentul, în primul rând, trebuie să ştie să asculte pacientul”, a precizat as. med. lic. Marina Cucu.

„Îndrumar de nursing – noţiuni introductive” se poate procura de la sediul Filialei Iaşi a OAMGMAMR.

Distribuie articolul: