Frontul anti-COVID-19: cei din linia întâi

Frontul anti-COVID-19: cei din linia întâi

De aproape o lună, Europa este noul pol de luptă împotriva COVID-19. Italia are peste 35.000 de cazuri confirmate, în Spania numărul a ajuns la peste 13.000, iar în Franța și Germania avem peste 9.000 de persoane infectate. România are, astăzi, 20 martie 2020, 260 de cazuri declarate de autorități. La ce număr și cât

De aproape o lună, Europa este noul pol de luptă împotriva COVID-19.

Italia are peste 35.000 de cazuri confirmate, în Spania numărul a ajuns la peste 13.000, iar în Franța și Germania avem peste 9.000 de persoane infectate.

România are, astăzi, 20 martie 2020, 260 de cazuri declarate de autorități. La ce număr și cât de repede ar putea escalada criza dacă va urma același tipar ca în statele europene menționate anterior? Este deja celebră, în mediul on-line, postarea lui Daniele Macchini, medic la Humanitas Gavazzeni, Bergamo, care relatează calvarul prin care trec astăzi cadrele medicale și pacienții. Și el, ca mulți dintre noi poate, a urmărit cu neîncredere pregătirile anterioare, măsurile și reorganizările făcute în spital pentru criza ce urma să vină. Inițial părea că vor fi câteva cazuri, că sistemul este pregătit, că el și colegii lui vor fi în siguranță. Lucrurile s-au schimbat aproape peste noapte, iar ceea ce părea o situație incomodă a luat o formă dramatică: „Războiul a explodat literalmente, iar luptele sunt neîntrerupte zi și noapte”.

După câteva săptămâni, efectele luptei cu acest inamic ce pare să aibă resurse inepuizabile s-a materializat, și-a pus amprenta dureros pe toate cadrele medicale: „(…) Personalul este epuizat. Am văzut oboseală pe fețe care nu știau ce era oboseala, în ciuda volumelor de muncă deja înfiorătoare pe care le aveau. (…) Medici care mută paturile și transferă pacienții, care administrează terapii în locul asistenților medicali. Asistentele cu lacrimi în ochi pentru că nu suntem în stare să salvăm pe toată lumea și semnele vitale ale mai multor pacienți, în același timp, dezvăluie că soarta lor este tragică.”

Iar calvarul cadrelor medicale și tributul plătit pentru a rămâne profesioniști nu se reduc doar la epuizare și lacrimi. Numai în Italia, de la debutul crizei, din februarie și până în prezent, cel puțin 2.629 de angajați în sănătate au fost infectați de coronavirus. Putem să ne întrebăm câți dintre colegii noștri, de pretutindeni, la finalul epidemiei vor suferi de sindrom post-traumatic, întocmai ca soldații întorși de pe front? Povara de a decide ce pacient va primi îngriire, spaima că poți transmite virusul familiei, frica permanentă de a nu ști dacă ești sau nu infectat vor lăsa cicatrici pe viață tuturor celor care astăzi sunt, pur și simplu, la serviciu.

Cadrele medicale de pretutindeni sunt astăzi eroi, deși pot fi, în orice moment, victime. Pentru că eroii asta fac: rămân credincioși valorilor pe care s-au angajat să le protejeze și, de foarte multe ori, plătesc pentru greșelile noastre.

Mulțumiri și respect tuturor colegilor mei, fie că sunt în spitale, farmacii, medicină de familie, laboratoare sau radiologie. Dumnezeu să vă ocrotească!

Liliana Pintilie,
Președinte OAMGMAMR Iași

OAMGMAMR-IASI
ADMINISTRATOR
PROFILE