Asistenţii medicali şi moaşele pot practica independent.
Ministerul Sănătăţii a emis – după o amânare de trei ani – un Ordin prin care face cunoscut modelul Certificatului de înregistrare a cabinetului de practică independentă. Prin urmare, din luna mai asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali din alte specializări pot efectiv să îşi înfiinţeze propriile cabinete de practică în regim independent.
Normele Metodologice privind exercitarea profesiei în regim independent sunt în vigoare din 2014, dar nu fusese elaborat modelul Certificatului de înregistrare. Conform normelor, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali specializaţi pot să angajeze în aceste cabinete şi alt personal medical, ca de exemplu medic, kinetoterapeut, maseur, asistenţi de balneofizioterapie, psihologi etc., astfel încât să funcţioneze ca o echipă medicală.
De asemenea, legislaţia oferă posibilitatea asocierii mai multor profesionişti asistenţi medicali şi/sau moaşe pentru înfiinţarea unui cabinet de practică independentă.
Practica profesiei în regim independent presupune exercitarea fără supravegherea şi fără supervizarea unui medic pentru manoperele care pot fi executate autonom, conform competenţelor rezultate din formarea de bază. De asemenea, în cabinetele de practică independente sunt permise activităţi delegate, la indicaţia medicului şi activităţi care se pot efectua numai sub supravegherea medicului.
Beneficiile cabinetelor de practică în regim independent privesc atât sistemul sanitar cât şi pacienţii. Astfel, cabinetele pot prelua o parte dintre solicitările care merg spre camerele de gardă de la Unitățile de Primire Urgențe sau triajele altor unităţi medicale, decongestionând astfel activitatea acestora şi contribuind la starea de bine a pacientului.
Documentele necesare pentru deschiderea cabinetului se depun la sediile filialelor judeţene ale Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, care face evaluarea şi avizarea cabinetului, iar emiterea Certificatului de înregistrare a cabinetului şi autorizarea sunt de competenţa Direcţiilor de Sănătate Publică.
La DSP Iaşi a fost înregistrată, în urmă cu trei ani, prima solicitare din ţară a unui asistent medical generalist pentru deschiderea unui cabinet de practică în regim independent, amânată la ora respectivă din cauza lipsurilor legislative.
Posibilitatea exercitării profesiei în regim independent reafirmă calitatea de profesionişti – nu de adjuvanţi pentru alte profesii medicale – cu drepturi depline a asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor specializaţi şi este un pas important în afirmarea rolului important al acestora în comunitate.
Documentele ce conţin prevederile privind practica independentă sunt Normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.454/2014 şi Ordinul MS nr. 553 din 12 mai 2017.