Completarea studiilor postliceale

Ministerul Educaţiei Naţionale vine cu precizări privind completarea de studii.

Ordinul nr. 4046/2018 privind aprobarea Metodologiei-cadru pentru recunoașterea parțială a studiilor absolvenților școlilor sanitare postliceale, cu diplomă de bacalaureat, în vederea continuării studiilor în învățământul superior medical la programele de studii universitare de licență „Asistență medicală generală”, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 619 din 18 iulie 2018.

Potrivit Metodologiei, la completarea de studii, specialitatea „Asistenţă medicală generală”, se pot înscrie absolvenţii școlilor sanitare postliceale, cu diplomă de bacalaureat.

Completarea de studii se face la una dintre instituțiile de învățământ superior care organizează și desfășoară programul de studii universitare de licență „Asistență medicală generală”.

Înscrierea este urmată de un concurs de admitere, în aceleași condiții și în același timp cu ceilalți candidați.

După admitere şi la solicitarea scrisă a absolvenților școlilor sanitare postliceale, facultăţile de medicină pot echivala parţial studiile și stagiile de practică efectuate.

Recunoaşterea studiilor se face numai dacă disciplinele sau modulele din planul de învățământ al școlilor postliceale sanitare coincid în proporție de cel puțin 70% cu cele incluse în planul de învățământ universitar.

Stagiile de practică efectuate în cadrul școlilor sanitare postliceale pot fi echivalate cu stagiile clinice și practică de specialitate anuală, cu excepția lucrărilor practice la disciplinele de studiu.

Avizul favorabil pentru recunoașterea stagiilor de practică se acordă dacă stagiile de practică sunt dovedite cu documente justificative, iar studentul care a absolvit o școală sanitară postliceală va susține evaluarea de tip examen.

Recunoaşterea parţială a studiilor postliceale se realizează în perioada dintre confirmarea locului de către studentul admis şi începerea anului universitar,

Finalizarea studiilor universitare de licenţă la specializarea „Asistenţă medicală generală” se realizează pentru toţi absolvenţii, în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii.

Suplimentul la diploma de licenţă, eliberat de instituţiile acreditate de învăţământ superior, va include informaţii privind recunoaşterea studiilor postliceale.

Soluţionarea contestaţiilor privind admiterea, echivalarea studiilor postliceale, precum şi finalizarea studiilor la specializarea „Asistenţă medicală generală” este de competenţa fiecărei instituţii de învăţământ superior.

Citește:
Metodologia-cadru pentru recunoașterea parțială a studiilor absolvenților școlilor sanitare postliceale, cu diplomă de bacalaureat, în vederea continuării studiilor în învățământul superior medical la programele de studii universitare de licență „Asistență medicală generală”

Distribuie articolul: