Asistenţii medicali şi moaşele care îşi finalizează formarea în spitale din afara Europei, vor fi supuşi unor testări mai scurte pentru a verifica dacă sunt apţi să lucreze în Marea Britanie.
Consiliul de Asistenţi Medicali şi Moaşe din Marea Britanie (NMC) afirmă că evaluările includ un examen pe calculator şi teste cu scenarii clinice simulate. Autoritatea de reglementare spune că acestea vor înlocui perioada minimă de trei luni de stagiu, condiţie impusă în prezent. Însă, reprezentanţii asistenţilor medicali avertizează că sunt necesare mai multe detalii pentru a se confirma dacă aceste verificări sunt adecvate.
În acest moment, asistenţii medicali şi moaşele formate în străinătate, consitutie aproximativ 10% din forţa de muncă înregistrată să profeseze în Marea Britanie.
Aproximativ 1000 de asistenţi medicali pe an, vin să lucreze în Marea Britanie, din afara Spaţiului Economic European – majoritatea din Australia, India sau Filipine.
„Un proces agil”
NMC afirmă că unul din motivele ce stau în spatele modificării procedurilor de evaluare curente- care pot dura între trei luni şi un an – nu sunt destul de rapide pentru a satisface cererea. Autoritatea de reglementare afirmă că sistemul „nu este destul de agil pentru angajatorii care sunt nevoiţi să recruteze rapid”.
Şi experţii în recrutare raportează că au constatat probleme întâmpinate de către aplicanţi, în obţinerea de locuri în program, întrucât acestea sunt limitate. Noile teste, planificate să înceapă în toamnă, constau în două părţi (un examen grilă pe calculator, analiza unor situaţii diverse şi observarea aplicanţilor în timpul unor scenarii de îngrijiri simulate).
Conform NMC, verificări similare au fost deja adoptate şi de alte autorităţi de reglementare din alte state.
Autoritatea de reglementare afirmă: „Aceasta va garanta că sutele de asistenţi medicali şi moaşe formaţi peste hotare şi care doresc să practice în Mare Britanie, sunt evaluaţi într-un mod proporţional şi robust, cu scopul de a proteja publicul”.
Jackie Smith, directorul executiv NMC, a declarat: „Noul sistem nu va înlocui necesitatea ca angajatorii să se asigure că personalul pe care îl rectrutează prezintă comportamentul, coompetenţele şi cunoştinţele necesare pentru rolul specific pentru care sunt recrutaţi, ci să ofere susţinere şi dezvoltare suplimentară, în funcţie de necesităţi”.
„Personal dedicat”
Janet Davies, director executiv de asistenţă medicală la Royal College of Nursing, a afirmat: „Asistenţa medicală în Marea Britanie se bazează pe munca şi devotamentul multor asistenţi medicali formaţi peste hotare. Aceste propuneri ar putea foarte bine face parte dintr-un mecanism mai puternic şi mai consistent, care să garanteze faptul că asistenţii medicali care lucrează în Marea Britanie, sunt apţi să profeseze aici. Cu toate acestea, înainte de a putea judeca dacă sistemul este sau nu potrivit, trebuie să ştim mai multe despre modul în care vor fi evaluaţi asistenţii medicali, ca parte a acestui sistem”.
„Fie că asistenţii medicali provin din Europa sau din restul lumii, este vital ca angajatorii să îi recruteze din motivele corecte şi să le ofere sprijinul când ajung acolo. De prea multe ori, asistenţii medicali sunt recrutaţi din străinătate pentru a umple golurile pe termen scurt şi li se oferă sprijin inadecvat pentru îngrijirea pacienţilor”.
Cifrele oficiale sugerează că aproximativ 67000 de asistenţi medicali şi moaşe care au urmat cursuri de formare în afara Europei, sunt în prezent, înregistraţi în NMC.
Aceştia se adaugă la actuala forţă de muncă de peste 600000 de asistenţi medicali şi moaşe formaţi în Europa şi care au obţinut înregistrare la autoritatea de reglementare din Marea Britanie.
Sursa:
oamr.ro