Trei asistenţi medicali ieşeni au fost premiaţi în cadrul Conferinţei Naţionale „Reuniunea Anuală a Oftalmologilor”.
Manifestarea a reunit peste 100 de asistenţi medicali din ţară, iar cele mai bune lucrări ştiinţifice prezentate în cadrul secţiunii dedicate asistenţilor medicali au fost premiate cu participarea la diverse congrese naţionale de oftalmologie.
Premiul I, constând în participarea la Congresul Naţional de Oftalmologie (Sinaia, octombrie 2015), a fost câştigat de Augustina Ceornea, asistent medical licenţiat în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean „Sf. Spiridon” Iaşi, cu lucrarea „Pregătirea blocului operator pentru intervenţii chirurgicale”. Autoarea împărtăşeşte din experienţa în sala de operaţie, evidenţiind rolul asistentei medicale în pregătirea actului chirurgical.
„Blocul operator reprezintă compartimentul esenţial într-o clinică chirurgicală. Acesta trebuie să fie organizat şi pregătit zilnic, încât să permită managementul intervenţiilor chirurgicale în condiţii de maximă siguranţă, optimizarea utilizării sălilor de operaţie şi asigurarea unor condiţii de muncă corecte chirurgilor, anesteziştilor şi personalului care îşi desfăşoară activitatea în acest sector. Responsabilitatea pregătirii sălii de operaţie pentru intervenţii chirurgicale revine asistentei medicale, care trebuie să fie veriga de legătură între personalul auxiliar, pacient şi medic. Noţiuni precum asepsie, dezinfecţie sau etică profesională trebuie să fie cunoscute şi respectate, astfel încât să facă parte integrantă din comportamentul tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în blocul operator”, explică Augustina Ceornea.
„Nu m-am aşteptat să câştig premiul I. Au fost multe lucrări, iar colegii care le-au prezentat au adus elemente de noutate şi interes. Juriul concursului a fost alcătuit din colegi asistenţi medicali cu experienţă şi, evident, din medici oftalmologi, care cu greu au departajat lucrările, deoarece toate au fost foarte bune”, adaugă ea.
Augustina Ceornea lucrează de 20 de ani în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean „Sf Spiridon” Iaşi şi este unul dintre coautorii cărţii „Elemente de nursing în oftalmologie”, apărut recent la editura CERMI sub coordonarea conf. dr. Camelia-Margareta Bogdănici. Cartea a fost lansată pe 21 mai, la Reuniunea Anuală a Oftalmologilor şi Conferinţa Naţională de Glaucom.
Premiul al II-lea – participarea la Congresul de Cataractă şi Chirurgie Refractivă (Eforie Nord, iunie 2015) – a fost câştigat de Liliana Ionescu (Spitalul Clinic Judeţean „Sf Spiridon” Iaşi), cu lucrarea „Riscul contaminării serului autolog”. Tot premiul al II-lea l-a obţinut Claudia-Elena Blaşcu (Spitalul Clinic Judeţean „Sf Spiridon” Iaşi), autorul lucrării „Provocări în garda de oftalmologie”. Premiul al III-lea – participarea la Reuniunea Anuală a Oftalmologilor, Iaşi, mai 2016 – a fost adjudecat de Rodica Sevastre (Clinica „Ama Optimex” Bucureşti), cu lucrarea „Scapă de ochelari!”.
Text şi foto: Marius Asăndulesei