Asistent medical ieşean, la Congresul Internaţional al ICN 2017

Asistent medical ieşean, la Congresul Internaţional al ICN 2017

Un asistent medical ieşean va participa la Congresul Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), care va avea loc la Barcelona, în 2017. Este vorba despre Dana-Nicoleta Mihai, asistent medical licenţiat in cadrul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic de Recuperare. Ea a câştigat una dintre cele trei burse oferite de OAMGMAMR pentru participarea la Congres,

Un asistent medical ieşean va participa la Congresul Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), care va avea loc la Barcelona, în 2017.

Este vorba despre Dana-Nicoleta Mihai, asistent medical licenţiat in cadrul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic de Recuperare. Ea a câştigat una dintre cele trei burse oferite de OAMGMAMR pentru participarea la Congres, cu lucrarea „Asistentul medical – centrul echipei de prelevare/transplant os-tendon”. Celelalte două câştigătoare sunt Adina Luminiţa Sânpetreanu (filiala Cluj) şi Coca-Stela Crîşmaru (filiala Botoşani).

„Am aflat de pe Facebook de concurs şi m-am gândit că este o şansă de a participa la un congres internaţional. N-am crezut că voi câştiga o bursă, a fost o surpriză totală pentru mine. Am ales ca subiect rolul asistentului medical în prelevarea de os-tendon deoarece ortopedia este domeniul în care activez, iar în 2015 am participat la un curs prin proiect POSDRU care mi-a dat competenţe în transplantul tisular şi, în primul rând, pe os-tendon. De peste 5 ani particip, ca voluntar, în cadrul echipelor de prelevare de os-tendon de la donatorul în moarte cerebrală, la Spitalul Sf. Spiridon, iar la Spitalul de Recuperare avem în derulare, în Clinica de Ortopedie, Programul Naţional de prelevare os-tendon de la donatorul viu. Din experienţa mea, pot dovedi că un asistent poate coordona o echipă de prelevare şi acest lucru am vrut să îl evidenţiez în lucrarea pe care o voi susţine la Congres. Aştept să întâlnesc oameni interesanţi, iar experienţa colegilor din alte ţări şi noutăţile despre sistemele de sănătate vor conta mult”, a declarat Dana-Nicoleta Mihai.

În luna iulie, OAMGMAMR a lansat un concurs de lucrări ştiinţifice, oferind ca premii trei burse de participare la Congresul ICN care va avea loc, în perioada 27 mai – 1 iunie 2017, în capitala catalană. Fiecare candidat a transmis la OAMGMAMR rezumatul lucrării pe care intenţionează să o susţină în cadrul Congresului. După evaluarea rezumatelor, comisia de evaluare a acordat bursele celor mai bune lucrări.

„Este o surpriză şi o bucurie uriaşă pentru noi faptul că un asistent medical ieşean se numără printre câştigătorii burselor de participare la Congresul ICN. Bucuria este cu atât mai mare cu cât au fost doar trei burse oferite la nivel naţional. Pe de altă parte, aceasta evidenţiază valoarea ştiinţifică a lucrării elaborate, importanţa rolului asistentului medical, capacitatea lui de coordonare şi implicare, precum şi faptul că deja se bazează pe cercetare, ceea ce înseamnă o nouă etapă a dezvoltării profesiei. Cu siguranţă, Dana Mihai va reprezenta cu cinste România la Congresul ICN. O felicit, merită din plin”, a precizat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

Dana-Nicoleta Mihai este asistent medical licenţiat al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, promoţia 2007. Lucrează de 24 de ani la Spitalul Clinic de Recuperare, Clinica Ortopedie. În sala de operaţie are 20 de ani vechime. Este, de asemenea, cadru didactic la Şcoala Postliceală Sanitară de Stat „Grigore Ghica Vodă”, unde predă Nursing în ortopedie.