În „Monitorul Oficial” nr. 469 din 26 iunie 2014 a fost publicată Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România.
Legea volutariatului reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a acestora, la activităţi de voluntariat organizate în România, de persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ.
Voluntariatul reprezintă activitatea de interes public, neobligatorie, nerenumerată, îndeplinită prin decizia voluntarului, sprijinită şi promovată de statul român, în baza contractului de voluntariat, prin care voluntarul se obligă să presteze activitatea, iar organizaţia-gazdă să ofere o activitate adecvată solicitării şi pregătirii acestuia, cu asigurarea cheltuielilor pentru activitatea prestată.
Legea 78/2014 aduce două prevederi importante – de acum înainte, voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, iar voluntarii vor putea primi din partea organizaţiei-gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat, activitatea de voluntariat fiind recunoscută ca experienţă profesională şi în specialitate, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite.
De asemenea, o altă prevedere a actului normativ se referă la concursurile organizate de instituţiile publice, respectiv de angajatorii persoane juridice sau fizice din mediul privat, la care doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale şi la faptul că aceştia pot fi departajaţi prin acordarea unui punctaj suplimentar, pentru îndeplinirea activităţilor de voluntariat.
Descarcă fişierul ataşat:
LEGEA VOLUNTARIATULUI
Sursa: oamr.ro