A apărut cel de-al patrulea număr al revistei „Info-nursing”, publicaţie editată de Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
Știri, editorial, articole de specialitate, un studiu despre asistenţii medicali din medicina de urgenţă, precum și raportul de activitate al Filialei – toate aceste subiecte se regăsesc în numărul curent al revistei.
Astfel, membrii OAMGMAMR Iași sunt informaţi, în pagina 2, despre eliberarea noilor certificate de membru și adeverinţelor pentru cea de-a doua specializare. De asemenea, asistenţilor medicali și moașelor le sunt reamintite alte modalităţi de obţinere a celor 30 de credite, pe lângă participarea la cursuri.
În paginile 3-4 puteţi citi despre deschiderea cabinetelor medicale ale asistenţilor medicali și moașelor din România.
„Asistenţii medicali de urgenţă sunt o rasă aparte”, este concluzia unui studiu realizat de Belinda Kennedy de la Școala de Nursing din Sydney. Urgentiștii manifestă un nivel mult mai mare de deschidere la experienţă, de amabilitate și o personalitate mai extrovertită comparativ cu populaţia normală. Aceste atribute le aduc mai mult succes în mediul solicitant, alert și de multe ori stresant din serviciul de urgenţă, arată cercetătoarea australiană. Vă invităm să citiţi cele mai importante concluzii în pagina 12 a revistei.
Seria articolelor de specialitate este deschisă de „Sindromul Nicolau: malpraxis medical sau iatrogenie?”, semnat de as. med. pr. lic. Irina Martiniuc de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iași. Al doilea articol are ca subiect „Profilaxia bolilor tromboembolice”, autor fiind as. med. pr. lic. Ana Grădinariu de la Spitalul Clinic CF Iași.
„Info-nursing” dedică două pagini Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon, care împlinește, în aceste zile, 258 de ani de activitate. Despre istoricul unităţii medicale ieșene, patronul său spiritual și performanţele profesionale de aici puteţi citi în articolul „Spitalul Sf. Spiridon Iași – o istorie de două secole și jumătate”. „Singurul demers care nu se termină niciodată este creşterea calităţii actului medical. În ceea ce-i priveşte pe asistenţii medicali, un rol important este de a pune pacientul în centrul activităţii lor. De altfel, asistenţii medicali asigură, în cadrul unui spital, aproximativ 65-70% din întreaga activitate. (…) Asistenţii medicali fac parte din echipa medicală, din partea medicilor există respect şi recunoaştere a activităţii pe care o desfăşoară. Ţine foarte mult de organizarea la nivel de secţie şi întotdeauna am luat în calcul implicarea asistenţilor şefi în menţinerea unei bune relaţii în cadrul echipei medicale”, precizează as. med. lic. Speranţa Agapie, directorul de îngrijiri al spitalului.
Editorialul din pagina 1, semnat de Liliana Pintilie, face o scurtă trecere în revistă a evenimentelor care au marcat viaţa profesională a membrilor OAMGMAMR în 2014.
O sinteză a raportului de activitate în anul 2014 a Filialei Iași a OAMGMAMR vă invităm să citiţi în paginile 8-9 ale revistei.
Vă dorim lectură utilă!