Eu ce competenţe am depăşit astăzi?

2017 trebuie sa fie anul în care angajatorii, colegii de echipă, pacienţii şi chiar noi înşine în bună parte, redescoperim ce înseamnă profesia de asistent medical/moaşă. Este esenţial să aflăm din nou unde începe şi unde se termină profesia noastră, să fim siguri ce avem voie şi ce ni se impune să facem în exercitarea profesiei. Pentru a reveni în matca legalităţii este necesar să redescoperim competenţele în cadrul cărora avem dreptul şi obligaţia de a profesa. Astfel, pe de o parte ar scădea dramatic expunerea la malpraxis prin depăşirea competenţelor, iar pe de altă parte ar creşte timpul alocat de asistentul medical pentru îngrjiri.

Filiala Iaşi a început în ianuarie un proiect dedicat acestei teme şi sperăm să finalizăm până la jumătatea anului o listă completă de competenţe pentru fiecare specialitate. Ştim că nu va fi uşor ca angajatorii, managerii, colegii de echipă să accepte că asistentul medical/moaşa nu este la dispoziţia superiorului ierarhic şi că are nu doar dreptul, ci chiar obligaţia de a refuza să execute activităţi care depăşesc propriile competenţe. Nu dorim să antagonizăm grupuri profesionale, mentalităţi, stereotipuri şi tabuuri, dar relaţiile şi realităţile de la locurile de muncă ale colegilor noştri trebuie să se schimbe. Abia atunci, când vor avea timp pentru pacienţi, când îşi vor exprima independenţa în echipa profesională şi când vor fi solidari, asistenţii medicali şi moaşele vom primi deschis respectul pe care, pe bună dreptate, îl clamăm astăzi cu toţii.

Dacă nu sunteţi convinşi de necesitatea demersului nostru, vă invit să vă întrebaţi: Eu ce competenţe am depăşit astăzi?

Liliana Pintilie,
Preşedinte OAMGMAMR Iaşi

Distribuie articolul: