La examenul de grad principal se pot înscrie candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele CONDIȚII:
- a) sunt titulari ai certificatului de absolvire eliberat de Ministerul Sănătăţii sau sunt absolvenţi cu diplomă/certificat de absolvire/licenţă sau document echivalent cel puțin a uneia dintre următoarele categorii de instituţii de învăţământ: liceu sanitar; şcoală postliceală sanitară; colegiu medical universitar; facultate de medicină/de asistenţă medicală/de moaşe;
- b) fac dovada unei experienţe profesionale cumulate de minimum 5 ani în specialitatea în care au obţinut titlul de calificare, dobândită în condiţiile legii până la data susţinerii examenului;
Prin experienţă profesională se înţelege exercitarea efectivă, în regim salarial/independent, a activităţilor profesionale cu normă întreagă sau echivalent de fracţii de normă şi cu respectarea celorlalte condiţii de exercitare prevăzute de lege pentru profesia în cauză (certificat de membru, aviz anual pentru autorizarea exercitării profesiei etc.).
- c) au achitat suma de participare la examen. (Cuantumul sumei de participare la examen este de 150 lei/participant. Suma de participare se va plăti în contul RO09BACX0000001219143006, deschis la UniCredit Bank Iaşi. Pe documentul de plată plătitorul va menționa „Suma de participare examen grad principal-2025”)
RECOMANDĂRI CU PRIVIRE LA DOCUMENTELE CE ATESTĂ EXPERIENŢA PROFESIONALĂ ÎN SPECIALITATE PENTRU EXAMENUL DE GRAD PRINCIPAL
– Adeverinţa, semnată şi ştampilată de reprezentantul angajatorului, trebuie să ateste experienţa profesională de minim 5 ani cumulată de concurent şi să conţină conţină următoarele menţiuni: funcţia şi specialitatea (de exemplu, asistent medical generalist sau asistent medical de farmacie etc.), tipul de normă de muncă (8 ore – normă întreagă sau 4
ore – jumătate de normă etc.) și experiența profesională dobândită în specialitate. Se vor menţiona, de asemenea, perioadele de suspendare ale contractului individual de muncă, respectiv perioadele în care nu s-a exercitat profesia motivat de concediu pentru îngrijirea copilului, concediu fără salariu etc.
– Asistenţii medicali/moaşele care la data susţinerii examenului de grad principal exercită profesia în sector privat vor ataşa adeverinţei ce atestă experienţa profesională un Raport per salariat din Revisal, semnat şi ştampilat de reprezentantul angajatorului.
– În situaţia în care angajatorul nu poate elibera adeverinţa, întrucât a intrat în procedură de lichidare, desfiinţare sau nu mai funcţionează, adeverinţa se poate solicita de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi. Recomandăm să solicitaţi din timp documentul de la ITM, deoarece documentul NU se eliberează pe loc.
– Recomandăm ca între data emiterii adeverinţei ce atestă experienţa profesională şi data ultimei zile de înscriere să nu fie mai mult de 30 de zile lucrătoare, cu excepţia adeverinţelor emise de ITM.
– Dacă exercitarea profesiei s-a făcut în regim de voluntariat se va lua în calcul la stabilirea experienţei profesionale prevăzute o perioadă de maximum 12 luni, dacă candidații au desfăşurat activitate pe baza unui contract de voluntariat încheiat conform legii, cu normă întreagă sau fracţie de normă, în domeniul titlului de calificare şi al studiilor absolvite,
într-o unitate sanitară de profil autorizată, conform specializării şi cu respectarea celorlalte condiţii de exercitare prevăzute de lege pentru profesia în cauză. Concurenţii care au desfăşurat activităţi de voluntariat conform Legii nr.78/2014, vor face dovada experienței profesionale prin contractul de voluntariat şi certificatul de voluntariat, documente emise de organizaţia gazdă. Legea 78/2014 ce recunoaște voluntariatul ca experiență profesională a intrat în vigoare începând cu data de 26 iulie 2014.
– Dacă examenul de grad principal se susține în specialitatea dobândită prin programele de pregătire pentru obținerea specializărilor ori prin programele de pregătire în vederea reconversiei profesionale, candidații pot participa dacă fac dovada încadrării, în condiţiile legii, în funcţia de asistent medical cu normă întreagă sau echivalent parţial, pe o perioadă cumulată de minimum 5 ani anteriori datei de susţinere a examenului în structura sanitară corespunzătoare specialităţii respective, după cum urmează: servicii de radiologie-imagistică medicală, de laborator, de balneofizioterapie, de nutriţie şi dietetică, de igienă şi sănătate publică, de farmacie.
– Candidaţii care au dobândit experienţă profesională în străinătate, fac dovada acestei experiențe cu copii legalizate şi traduceri legalizate ale documentelor emise de autoritatea competentă din care să rezulte perioadele de exercitare efectivă şi legală a profesiei și înregistrarea în organismul profesional al statului în care s-a exercitat profesia.