Ziua Internațională a Moașei (FOTO, VIDEO)

Ziua Internațională a Moașei (FOTO, VIDEO)

Profesioniștii din sănatate sărbătoresc, astăzi, în întreaga lume, Ziua Internațională a Moașei. Ziua este marcată, la 5 mai a fiecărui an, pentru a evidenția importanța moașei atât în sistemul sanitar, cât și pentru comunitate. Confederația Internațională a Moașelor (International Confederation of Midwives – ICM) a susținut ideea celebrării Zilei Internaționale a Moașei în asociațiile membre

Profesioniștii din sănatate sărbătoresc, astăzi, în întreaga lume, Ziua Internațională a Moașei.

Ziua este marcată, la 5 mai a fiecărui an, pentru a evidenția importanța moașei atât în sistemul sanitar, cât și pentru comunitate.

Confederația Internațională a Moașelor (International Confederation of Midwives – ICM) a susținut ideea celebrării Zilei Internaționale a Moașei în asociațiile membre la sfârșitul anilor 1980. Inițiativa a fost lansată oficial în 1992. ICM reprezintă moașele, asociațiile și organizațiile care au obiective comune în îngrijirea mamelor și a nou-născuților. În prezent, din Confederație fac parte peste 130 de Asociaţii ale Moaşelor, din întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederația Internațională a Moașelor promovează moașa ca însoțitor calificat pentru gravide și participarea acesteia la naștere. Moașele sunt considerate esențiale pentru reducerea mortalității materne și a noilor născuți. Îngrijirea calificată, informarea și supravegherea pe parcursul sarcinii și a nașterii joacă un rol vital în prevenirea deceselor, iar îngrijirile și consilierea pot fi asigurate numai de moașe instruite și educate la nivel universitar.

OMS a declarat anul 2020 Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei, ca recunoaștere a contribuției celor două profesii în prezervarea sănătății și prevenție, în contextul personalului medical insuficient în multe regiuni ale lumii.

La nivel global, 2 milioane de moașe oferă îngrijiri de sănătate vitale în cele mai izolate comunități din toată lumea. De-a lungul anilor, s-a dovedit că moașele pot ajuta femeile însărcinate în unor decizii corecte pentru a avea o naștere reușită, în condiții de siguranță.

În 2020, tema Zilei Internaționale a Moașei este „Moașele cu femeile: sărbătoriți, demonstrați, mobilizațivă, uniți-vă – timpul nostru este ACUM”. Tema, susține ICM, demonstrează nevoia femeilor din toate mediile profesionale de a se solidariza cu moașele. În contextul pandemiei de coronavirus, când întâlnirile și evenimentele tradiționale nu pot avea loc, sunt încurajate activitățile online. Practic, femeile sunt încurajate să se conecteze cu orice organizații de sănătate sau de femei din rețeaua proprie, să distribuie mesaje de mulțumire și încurajare pentru moașe, postări Facebook și Twitter, precum și bannere care pot fi găsite pe site-ul internationalmidwives.org.

VIDEO 1: Maria Bolotă, moașă licențiată și vicepreședinte OAMGMAMR Iași, mesaj de Ziua Internațională a Moașei 2020.

* * *

Profesia de moașă este autonomă, fiind caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, cu rădăcini în vremuri străvechi. După conceptul din Occident, moașa este prietena familiei. În România, rolul ei social și juridic nu este clar definit. Cadrul legislativ pentru activitatea moașelor este la început, după desființarea profesiei, în anii ’70 ai regimului comunist.

Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Fondatorii au înfiinţat opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi. Din 2002, au început să fie înfiinţate Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu. Nu peste tot facultățile de moașe au rezistat. Astfel, la Iași, Facultatea de Moașe nu și-a mai deschis porțile de peste 6 ani, iar conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” susține că nu sunt suficienți candidați.

Foto: Huffington Post

VIDEO 2: Avem nevoie de moașe