Curtea Supremă din Libia a confirmat, miercuri, pedeapsa cu moartea în cazul infirmierelor bulgare și a medicului palestinian, acuzați de autoritățile libiene că au infectat deliberat peste 430 de copii libieni cu virusul HIV, într-un spital din Benghazi, relatează site-ul Novinite.com. Sentința inițială datează din mai 2004, apoi a fost confirmată în decembrie 2006, iar
Curtea Supremă din Libia a confirmat, miercuri, pedeapsa cu moartea în cazul infirmierelor bulgare și a medicului palestinian, acuzați de autoritățile libiene că au infectat deliberat peste 430 de copii libieni cu virusul HIV, într-un spital din Benghazi, relatează site-ul Novinite.com.
Sentința inițială datează din mai 2004, apoi a fost confirmată în decembrie 2006, iar acum judecătorii au anunțat respingerea ultimului apel.
Audierea a durat cinci minute și a avut loc în lipsa celor șase acuzați. „În numele poporului, Curtea a decis să respingă apelul prezentat de acuzați și a confirmat pedeapsa cu moartea”, a declarat președintele Curții, Fahti Dahane.
În semn de protest față de această decizie, cetățenii bulgari au ridicat, în fata sediului ambasadei Libiei la Sofia, un zid cu o lungime de 20 de metri, pe care este inscripționat mesajul „nevinovat”.
Toti cetățenii bulgari au astfel posibilitatea de a-și depune semnătura pe acest zid, pentru a-și exprima solidaritatea față de cele cinci infirmiere bulgare și medicul palestinian, arestați în Libia.
Inițiativa face parte din campania „Nu sunteți singuri”, organizată de postul de radio bulgar Darik News, de cotidianul „Standard” și televiziunea bulgară bTv.
De asemenea, Fundația Kadhafi a anunțat, marți, că familiile copiilor libieni contaminați cu HIV au acceptat compensații financiare, ceea ce ar permite rezolvarea acestui caz. „Am ajuns la un compromis acceptabil cu familiile. Detaliile acestui acord vor fi anunțate în perioada următoare”, a declarat Salah Abdessalem, directorul Fundației Kadhafi, care conduce negocierile. „Acest acord mulțumește toate părțile și pune capăt acestei crize”, a adăugat el, fără să dea detalii.
Familiile victimelor au explicat recent că un acord pe tema indemnizațiilor va fi considerat ca un acord din partea lor privind comutarea pedepselor capitale la pedepse cu închisoarea pe viață.
Asistentele Kristiana Valtcheva, Nassia Nenova, Valia Cerveniacea, Valentina Siropuloet Snejana Dimitrova și medicul palestinian Achraf Joumaa Hajouj sunt acuzați că au infectat cu HIV 438 copii din Benghazi, dintre care 56 au murit. Arestați încă din februarie 1999, ei s-au declarat nevinovați, precizând că mărturisirile le-au fost obținute sub tortură.
(HotNews, 11 iulie 2007)