SOFIA:. Asistentele bulgare au ajuns acasă

SOFIA:. Asistentele bulgare au ajuns acasă

Cele cinci asistente bulgare și medicul palestinian, condamnați la închisoare pe viață în Libia, au părăsit închisoarea de la Tripoli și au aterizat pe aeroportul din Sofia. Cei șase vor fi grațiați, a declarat la postul de televiziune BTV purtătorul de cuvânt al Ministerului bulgar de externe, Dumităr Țancev. Acuzați că au infectat cu HIV

Cele cinci asistente bulgare și medicul palestinian, condamnați la închisoare pe viață în Libia, au părăsit închisoarea de la Tripoli și au aterizat pe aeroportul din Sofia.

Cei șase vor fi grațiați, a declarat la postul de televiziune BTV purtătorul de cuvânt al Ministerului bulgar de externe, Dumităr Țancev. Acuzați că au infectat cu HIV 438 copii din Benghazi, aceștia au stat închiși mai mult de 8 ani.

Miercurea trecută, autoritățile de la Sofia au cerut extrădarea celor șase acuzați la o zi după ce sentința acestora a fost comutată de la pedeapsa capitală la închisoare pe viață. Decizia a fost luată de instanța supremă din Libia, după ce familiile copiilor libieni infectați cu HIV au renunțat la cererea pedeapsei cu moartea, în schimbul unor compensații financiare.

Inițial, familiile victimelor ceruseră aproximativ 13 milioane de dolari pentru fiecare victimă, însă în final fiecare familie a acceptat despăgubiri în valoare de un milion de dolari. Arestați încă din februarie 1999, cei șase s-au declarat nevinovați, precizând că mărturisirile le-au fost obținute sub tortură.

Pe tot parcursul procesului, Libia a fost supusă unor presiuni internaționale permanente. În ultimele săptămâni, președintele Franței, Nicolas Sarkozy s-a implicat intens în rezolvarea crizei. Liderul francez a discutat chiar cu colonelul Mouammar Kadhafi, în timp ce soția sa, Cecilia s-a întâlnit la începutul săptămânii atât cu cei șase inculpați, cât și cu familiile copiilor infectați.

De altfel, Cecilia Sarkozy și comisarul european Benita Ferrero-Waldner s-au deplasat de ieri la Tripoli pentru a-i însoți pe cei șase de la ieșirea din detenție până la sosirea în țară.

(Realitatea TV, 24 iulie 2007)