Simptomele atacului de cord la femei

Simptomele atacului de cord la femei

Cu toții am văzut în filme scene în care un bărbat gâfâie, își strânge pieptul și cade la pământ. În realitate, o victimă a unui atac de cord ar putea fi cu ușurință o femeie, iar scena poate să nu fie atât de dramatică. „Deși bărbații și femeile pot experimenta o presiune toracică care se

Cu toții am văzut în filme scene în care un bărbat gâfâie, își strânge pieptul și cade la pământ. În realitate, o victimă a unui atac de cord ar putea fi cu ușurință o femeie, iar scena poate să nu fie atât de dramatică.

„Deși bărbații și femeile pot experimenta o presiune toracică care se simte ca un elefant așezat peste piept, femeile pot experimenta un atac de cord fără presiune toracică”, a spus Nieca Goldberg, MD, director medical al Centrului Joan H. Tisch pentru Sănătatea Femeii de la NYU Langone Medical Center și un voluntar al American Heart Association. „În schimb, pot prezenta dificultăți de respirație, presiune sau durere în partea inferioară a pieptului sau a abdomenului superior,amețeli sau leșin, presiune superioară a spatelui sau oboseală extremă”.

Chiar și atunci când semnele sunt subtile, consecințele pot fi mortale, mai ales dacă victima nu primește ajutor imediat.

„Am crezut că am gripa”

Chiar dacă bolile de inimă sunt ucigașul nr. 1 al femeilor din Statele Unite, femeile adesea cresc simptomele la condiții mai puțin periculoase, cum ar fi refluxul acid, gripa sau îmbătrânirea normală.

„Fac acest lucru pentru că sunt speriați și pentru că își pun familiile pe primul loc”, a spus Goldberg. „Există încă multe femei care sunt șocate că ar putea avea un atac de cord.”

Un atac de cord lovește pe cineva la fiecare 43 de secunde. Apare atunci când fluxul sanguin care aduce oxigen la mușchiul inimii este sever redus sau întrerupt complet. Acest lucru se întâmplă deoarece arterele care alimentează inima cu sânge se pot îngusta încet de la acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe (placă).

Multe femei consideră că semnele unui atac de cord sunt inconfundabile – îmi vine în minte imaginea elefantului – dar de fapt ele pot fi mai subtile și uneori confuze.

Te-ai putea simți atât de lipsit de respirație, „de parcă ai alerga la un maraton, dar nu ai fi făcut o mișcare”, a spus Goldberg.

Unele femei care se confruntă cu un atac de cord descriu presiunea superioară a spatelui, care se simte ca strângerea sau legarea unei frânghii în jurul lor, a spus Goldberg. Amețeala, amețeala sau leșinul sunt alte simptome de căutat.

„Multe femei văd că iau aspirină dacă cred că au un atac de cord și nu sună niciodată la 911”, a spus Goldberg. „Dar dacă se gândesc să ia o aspirină pentru atacul de cord, ar trebui să sune și la 911”.

 

 

Dacă aveți oricare dintre aceste semne, sunați la 911 și ajungeți imediat la un spital.

Presiune inconfortabilă, stoarcere, plenitudine sau durere în centrul pieptului. Durează mai mult de câteva minute sau se îndepărtează și revine.

Durere sau disconfort în unul sau ambele brațe, spate, gât, maxilar sau stomac.

Respirație scurtă cu sau fără disconfort toracic.

Alte semne, cum ar fi izbucnirea în sudoare rece, greață sau senzație de amețeală.

La fel ca în cazul bărbaților, cel mai frecvent simptom al atacului de cord al femeilor este durerea sau disconfortul toracic. Dar femeile sunt oarecum mai predispuse decât bărbații să experimenteze unele dintre celelalte simptome frecvente, în special dificultăți de respirație, greață / vărsături și dureri de spate sau maxilar.

OAMGMAMR-IASI
ADMINISTRATOR
PROFILE