SIBIU:. Primul parteneriat pentru studii universitare

Începând cu anul universitar următor, asistenții medicali vor putea să se înscrie la cursuri de completare a studiilor în învățământul superior, cu durata de doi sau trei ani. Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România a încheiat primul parteneriat de colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care atestă posibilitatea ca asistenții medicali membri ai

Începând cu anul universitar următor, asistenții medicali vor putea să se înscrie la cursuri de completare a studiilor în învățământul superior, cu durata de doi sau trei ani.

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România a încheiat primul parteneriat de colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care atestă posibilitatea ca asistenții medicali membri ai organizației să își completeze studiile postliceale cu studii universitare.

Asistenții medicali vor putea deveni studenți ai Universității „Lucian Blaga” pe baza unui examen, dar vor trebui să îndeplinească și alte condiții. Astfel, se pot înscrie la examen asistenții medicali care au minimum cinci ani vechime și care sunt absolvenți ai Școlilor postliceale care au respectat norma europeană de 4600 de ore.

De asemenea, evaluarea dosarului fiecărui asistent medical va fi făcută individual, pentru a decide în ce an de studii poate fi admis candidatul. Practic, se vor compara curriculele de pregătire din Școala postliceală cu cele ale Facultății de Asistență Medicală, iar în funcție de rezultate, candidații vor fi admiși în anul doi sau trei de studii.

Conform Parteneriatului dintre cele două instituții, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România va alcătui la nivelul filialelor o bază de date cu asistenții medicali care doresc să își continue studiile la nivel universitar, și o va pune la dispoziția Universității, pentru organizarea în condiții optime a înscrierii la examen. De asemenea, filialele OAMMR vor păstra permanent legătura cu Facultatea de Asistență Medicală și vor facilita transmiterea informațiilor de interes ca orarul, calendarul examenelor, bibliografie etc. pentru asistenții medicali înscriși pentru continuarea studiilor.

Informațiile de interes vor fi publicate și în revista OAMMR, „Ars medica”, și pe siteul OAMMR.

Universitatea „Lucian Blaga” va organiza și programe de studii postuniversitare care vor include cursuri de perfecționare, masterate și doctorate în domeniul asistenței medicale. Absolvenții cursurilor universitare vor avea mai multe competențe și vor putea să își exercite profesia independent. De asemenea, Parteneriatul mai are drept scop dezvoltarea unor proiecte comune de inovare și cercetare în domeniul asistenței medicale și al îngrijirilor de sănătate, domenii puțin studiate în România.

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România a început discuții și cu alte Universități din țară dispuse să organizeze cursuri pentru continuarea studiilor pentru asistenți medicali. Reprezentanții organizației speră ca până la începutul următorului an universitar să ofere posibilitatea asistenților medicali să se înscrie la cursuri de completare a studiilor cât mai aproape de domiciliu.

Parteneriatul a fost prezentat membrilor Consiliului Național OAMMR în cadrul întâlnirii din data de 15 mai 2008, la care a participat și rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Prof. Dr. Honoris Causa, Inginer Constantin Oprean.

Diplomele de licență emise de Universitatea din Sibiu sunt recunoscute în statele Uniunii Europene.

Sursa: oamr.ro