RIGA:. „Asistenții medicali din România lucrează în condiții periculoase”

Capitala Letoniei a găzduit, în perioada 2-5 iunie, Conferința Anuală a Forumului European de Sterilizare Centrală și Bloc Operator (EFHSS). Organizată în cooperare cu Comisia Centrală de Sterilizare din Letonia (LSHSA), manifestarea s-a bucurat de participarea a peste 200 de asistenți medicali din Germania, Rusia, Olanda, Suedia, Cehia, Ungaria, Danemarca, Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania. România

Capitala Letoniei a găzduit, în perioada 2-5 iunie, Conferința Anuală a Forumului European de Sterilizare Centrală și Bloc Operator (EFHSS).

Organizată în cooperare cu Comisia Centrală de Sterilizare din Letonia (LSHSA), manifestarea s-a bucurat de participarea a peste 200 de asistenți medicali din Germania, Rusia, Olanda, Suedia, Cehia, Ungaria, Danemarca, Norvegia, Estonia, Letonia, Lituania. România a participat în premieră la reuniune și a fost reprezentată de o delegație mixtă Ministerul Sănătății-Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor.

„La conferință s-au prezentat ultimele noutăți în materie de prevenire a infecțiilor nosocomiale. Multe dintre ele constituie, pentru noi, premiere absolute. Am remarcat grija autorităților din Occident în privința asigurării unor condiții de spitalizare astfel încât riscurile apariției infecțiilor nosocomiale să fie minime. În cele mai multe dintre unitățile sanitare din România se utilizează aparatură de sterilizare veche, iar colegii noștri din serviciile de sterilizare lucrează în condiții periculoase. Practic, România este mult în urma țărilor din Uniunea Europeană și trebuie să facem mari eforturi pentru a ne alinia normelor comunitare la acest capitol”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

Sterilizarea aparaturii medicale și a materialelor sanitare reprezintă siguranța actului medical și, prin aceasta, sănătatea și viața bolnavului. Sterilizarea superficială duce la apariția complicațiilor, de la prelungirea spitalizării până la moartea pacientului.

Forumul European de Sterilizare Centrală și Bloc Operator este alcătuit din reprezentanți ai comisiilor de sterilizare din fiecare țară. România și Bulgaria sunt cei mai noi membri ai Forumului, admiși în luna mai. La propunerea delegatiei romane, organizatorii au acceptat ca viitoarea ediție a conferinței sa aiba loc în iunie 2006, la Mamaia.