PREDEAL:. Protocol de colaborare între Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România și Federația SANITAS

Asistenții medicali strâng rândurile. Reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România (OAMMR) și ai Federației SANITAS au încheiat, astăzi, la Predeal, un protocol de colaborare. Documentul a fost semnat de Liliana Iordache, președintele OAMMR, și Marius Petcu, președintele Federației SANITAS. Potrivit protocolului, cele două părți recunosc „importanța unui dialog constructiv, în spiritul respectului și

Asistenții medicali strâng rândurile.

Reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România (OAMMR) și ai Federației SANITAS au încheiat, astăzi, la Predeal, un protocol de colaborare. Documentul a fost semnat de Liliana Iordache, președintele OAMMR, și Marius Petcu, președintele Federației SANITAS.

Potrivit protocolului, cele două părți recunosc „importanța unui dialog constructiv, în spiritul respectului și sprijinului reciproc” și declară că doresc să contribuie „la realizarea unui consens cât mai larg la nivel național și internațional în sprijinul continuării proceselor de reformă în domeniul medical”.

Documentul prevede că „relațiile de conlucrare dintre părți se bazează pe conceptele de parteneriat, respect reciproc și bună credință în procesul de implementare a intereselor lor specifice”, iar „hotărârile rezultate din PROTOCOL se adoptă prin consens, în condiții de transparență”.

Conducerile OAMMR și Federației SANITAS se vor întâlni periodic pentru a pune la punct tactici și strategii de acțiune privind profesiile de asistent medical și moașă. De asemenea, cele două organizații „se vor susține și promova reciproc în acțiunile „cu caracter social (meeting-uri, manifestații etc.) și profesional (conferințe, simpozioane, mese rotunde, seminarii etc.” Colaborarea OAMMR – SANITAS se va reflecta și în plan legislativ prin elaborarea, promovarea și susținerea, la nivelul instituțiilor statului, a unor modificări comune legislative și a inițiativelor proprii privind domeniul sănătății și exercitarea profesiei.

Pe de altă parte, cele două organizații își vor transmite reciproc evoluția profesională a membrilor, situațiile de nedemnitate și de incompatibilitate profesională a acestora. Medierea neînțelegerilor sau conflictelor se va realiza la nivelul organizațiilor centrale, reprezentate de ambele părți.

„Protocolul semnat astăzi este binevenit și era mai mult decât necesar. El oficializează, ca să spun așa, o colaborare care exista de mult timp între Ordin și Federația SANITAS. Reunite, organizațiile noastre vor acționa mult mai eficient pentru apărarea drepturilor sociale și profesionale ale asistenților medicali”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

Protocolul de colaborare mai prevede: conferințe de presă și comunicate de presă comune; publicarea de articole în Buletinele Informative ale părților; schimb de publicații; accesul la bibliotecile și colecțiile de materiale informative deținute de părți.

Marius Asăndulesei
Compartimentul publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași