Potrivit unor cercetători americani, asistenții medicali care lucrează în ture de 12 ore sunt mai predispuși să sufere de epuizare profesională (burnout), să fie nemulțumiți de slujba lor și să primească mai multe plângeri din partea unor pacienți nemulțumiți de felul în care au fost tratați, relatează Nursing Times.net. Studiul acestora, publicat în revista „Health
Potrivit unor cercetători americani, asistenții medicali care lucrează în ture de 12 ore sunt mai predispuși să sufere de epuizare profesională (burnout), să fie nemulțumiți de slujba lor și să primească mai multe plângeri din partea unor pacienți nemulțumiți de felul în care au fost tratați, relatează Nursing Times.net.
Studiul acestora, publicat în revista „Health Affairs”, este cea mai recentă contribuție adusă vechii dezbateri care își propune să decidă dacă turele de 12 ore sunt mai bune decât cele de 8 ore.
Majoritatea asistenților medicali intervievați sunt de părere că turele de 12 ore aduc mai multe riscuri pentru siguranța pacienților, dar sunt mai bune din punctul de vedere al echilibrului între viața profesională și cea privată. Cadrele medicale au avut păreri împărțite în privința programului de lucru pe care îl preferă și într-un studiu publicat cu câteva luni în urmă de Nursing Times.
Noul studiu a analizat relația dintre durata turelor efectuate de asistenții medicali și felul în care pacienții au evaluat îngrijirea primită de la aceștia. Studiul, desfășurat pe o perioadă de trei ani de către Școala de Asistenți Medicali din cadrul Universității din Pennsylvania, a implicat aproape 23.000 asistenți medicali cu drept de liberă practică.
Cercetătorii au descoperit că asistenții medicali care lucrează în ture de 10 ore sau de peste 10 ore prezintă o predispoziție de până la 2,5 ori mai mare decât confrații care lucrează în ture mai scurte de a suferi de epuizare profesională și de a fi nemulțumiți de slujba lor.
În spitalele în care numărul de asistenți medicali care lucrează în ture mai lungi de 8 ore a fost mai ridicat, un număr mult mai mare de pacienți s-a plâns că, uneori sau chiar tot timpul, asistenții nu au comunicat bine cu ei, durerile nu le-au fost bine gestionate și nu au primit ajutor atunci când l-au cerut.
„În cazul asistenților medicali, turele tradiționale de opt ore încep să devină istorie. Tot mai mulți lucrează acum în ture de 12 ore. Acest program de lucru le oferă doar trei zile de muncă pe săptămână, ceea ce îi ajută, se pare, să își echilibreze mai ușor viața profesională și cea privată și să aibă un orar mai flexibil. Totuși, atunci când turele mai lungi sunt combinate cu ore suplimentare, ture alternative de noapte și de zi și ture consecutive, asistenții medicali prezintă un risc mai mare de a suferi de oboseală și de epuizare profesională, ceea ce poate compromite îngrijirea acordată pacienților”, a declarat Amy Witkoski Stimpfel, coordonatoarea studiului.