MADRID:. Asistenții medicali și moașele din Europa definitivează codul unic de etică și deontologie

Capitala Spaniei găzduiește, pentru a doua oară în acest an, Conferința Federației Europene a organizațiilor de reglementare în profesia de asistent medical (FEPI). La reuniune, care se desfășoară până pe 14 martie, România este reprezentată de Liliana Iordache, președintele Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România. Se așteaptă ca participanții să definitiveze forma codului european

Capitala Spaniei găzduiește, pentru a doua oară în acest an, Conferința Federației Europene a organizațiilor de reglementare în profesia de asistent medical (FEPI).
La reuniune, care se desfășoară până pe 14 martie, România este reprezentată de Liliana Iordache, președintele Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România.

Se așteaptă ca participanții să definitiveze forma codului european de etică pentru asistenții medicali și moașe. Președintele OAMMR, Liliana Iordache, spune că până acum au avut loc patru întâlniri pentru elaborarea noului cod de etică. Coordonatorul grupului de lucru pe această problemă este Spania, iar Marea Britanie va fi raportor. La fiecare grup de lucru pe elaborarea codului de etică a participat Dr. Theodoros Koutroubas, directorul general al Consiliului European al Profesiilor Liberale (CEPLIS), organizație agreată de Parlamentul European, în calitate de consultant.

„Noul cod de etică va fi o proiecție a celor opt principii pe care se bazează codul CEPLIS: confidențialitatea; participarea la dezvoltarea profesională continuă; independența și imparțialitatea; onestitatea și integritatea; monitorizarea personalului tehnic; acordul/aceptarea codului profesiei și al practicii profesiei; asigurarea profesională; conflictul cu credințe morale sau religioase. Codul nostru de etică este luat, în continuare, drept model și acest lucru ne bucură. Pe de altă parte, cu noul cod de etică european, va fi mult mai ușor în exercitarea profesiei, indiferent de țară”, a precizat Liliana Iordache.

Amintim că OAMMR a devenit membru FEPI în ianuarie anul trecut, când Federația a acceptat candidatura României, alături de cele ale Greciei și Poloniei.

FEPI are sediul la Bruxelles și urmărește ca la nivelul Parlamentului European și al Comisiei Europene reglementările privind profesia în Uniunea Europeană să fie în avantajul asistenților medicali și, mai ales, al pacientului. Unul dintre obiectivele FEPI este să impună standarde comune, competențe și reguli de practicare a profesiei similare în toate statele europene, astfel încât pacienții să beneficieze de îngrijiri de calitate, indiferent de țara în care locuiesc.

Forma finală a codului european de etică pentru asistenți medicali și moașe va ajunge la CEPLIS în luna mai, iar în iunie se va afla pe agenda de lucru a Comisiei Europene.

Marius Asăndulesei
Compartimentul publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași