LONDRA:. Lăsat să profeseze, în ciuda unor acuzaţii grave de incompetenţă profesională

Un asistent medical din Marea Britanie îşi poate continua munca, deşi a fost acuzat de o serie întreagă de nereguli grave, cum ar fi incapacitatea de a lua pulsul pacientilor. Acesta a fost lăsat să profeseze pentru că judecarea cazului de malpraxis în care este implicat a fost amânată. Organizatia profesională a asistentilor medicali şi

Un asistent medical din Marea Britanie îşi poate continua munca, deşi a fost acuzat de o serie întreagă de nereguli grave, cum ar fi incapacitatea de a lua pulsul pacientilor. Acesta a fost lăsat să profeseze pentru că judecarea cazului de malpraxis în care este implicat a fost amânată.

Organizatia profesională a asistentilor medicali şi moaşelor din Regatul Unit trebuie să judece 24 de plângeri formulate împotriva unui fost angajat al spitalului Basildon, asistentul medical Shoy Kuriakose, de 42 de ani. În situatia în care se va dovedi că acuzatiile sunt fondate, asistentul îşi va pierde definitiv dreptul de libera practică. Recent, şedinta comisiei de disciplină însărcinată cu judecarea cazului a fost amânată pentru a doua oară, în aşteptarea unei evaluări a riscurilor implicate de activitatea asistentului acuzat. Între timp, acesta este liber să profeseze în continuare, însă în cadrul unei singure institutii de îngrijiri şi în anumite conditii.

Kuriakose a lucrat la Spitalul Basildon din 2006 până în luna aprilie 2009, când a fost concediat pentru că a fost acuzat că nu poate efectua nici cele mai „simple manevre”, în ciuda unei experiente profesionale de peste zece ani. Fostul manager al spitalului, Joanne Henry, a declarat că, uneori, ceilalti asistenti medicali erau nevoiti să le ceară scuze pacientilor şi familiilor acestora în numele lui. Printre altele, Kuriakose este acuzat că a tras o perdea şi a expus un pacient când acesta folosea bazinetul sau că a lasat un alt pacient să zacă în propria urină.

Kuriakose mai este acuzat şi de o serie de nereguli birocratice, printre care se numără faptul că nu a completat deloc planul de îngrijiri al unui pacient şi că nu a observat corect evolutia altora. Se pare, de asemenea, că pe 8 octombrie 2008 asistentul a completat o fişă de evaluare a necesitătilor la externare pentru un pacient greşit şi că pe 9 noiembrie, în acelaşi an, a imobilizat incorect mâna ruptă a altuia.

De când a fost concediat de la Spitalul Basildon, Kuriakose a înfiintat două firme de îngrijiri – Finecare 24H Ltd şi Shoy International -, însă în prezent face doar o tură de noapte pe săptămână la Ardenlea Court Nursing Home din Solihul, unde, conform audierilor, nu s-au înregistrat pâna acum noi plângeri la adresa lui.

Un raport intermediar al Consiliului National al Asistentilor Medicali şi Moaşelor din Marea Britanie precizează: „În opinia comisiei, aceste abateri sunt grave şi ar putea cauza daune importante pacientilor dacă sunt repetate. Drept urmare, comisia a luat hotarârea să impună o suspendare temporară a dreptului de practică. Până la pronuntarea unei decizii definitive, domnul Kuriakose nu poate profesa decât în cadrul Ardenlea Court şi este obligat să informeze comisia despre orice acuzatii noi la adresa sa. De asemenea, acesta trebuie să aducă la cunoştinta angajatorilor şi centrelor de formare pe care le frecventează faptul că dreptul său de practica a fost suspendat temporar”.

„Southend Standard”, 14 noiembrie 2012