LONDRA:. Interes crescut pentru o nouă abordare în evaluarea siguranţei pacientului

LONDRA:. Interes crescut pentru o nouă abordare în evaluarea siguranţei pacientului

Asistenţii medicali şi profesioniştii din sănătate care lucrează direct cu pacienţii ar trebui să îşi asume o responsabilitate mai mare, asigurându-se că serviciile pe care le furnizează sunt sigure, a afirmat, pentru Nursing Times, noul director naţional responsabil de siguranţa pacienţilor în Marea Britanie. Înainte să ocupe acest post, Mike Durkin a fost director medical

Asistenţii medicali şi profesioniştii din sănătate care lucrează direct cu pacienţii ar trebui să îşi asume o responsabilitate mai mare, asigurându-se că serviciile pe care le furnizează sunt sigure, a afirmat, pentru Nursing Times, noul director naţional responsabil de siguranţa pacienţilor în Marea Britanie.

Înainte să ocupe acest post, Mike Durkin a fost director medical la Direcţia de Sănătate Publică (NHS) din regiunea de sud a Angliei şi directorul programului naţional de tromboembolism venos. În urma reformelor din sistemul de sănătate britanic, acesta a preluat rolul de director responsabil de siguranţa pacienţilor în cadrul Directoratului pentru Asistenţi Medicali al Direcţiei de Sănătate Publică (NHS) din Anglia.

Într-un interviu pentru Nursing Times, Dr. Durkin a declarat că toate persoanele care lucrează în sistemul medical ar trebui să se considere profesionişti în sănătate, indiferent dacă au pregătire clinică sau nu, şi să îşi asume responsabilitatea de a se asigura că îngrijirile oferite sunt sigure.

Deşi NHS din Anglia nu este direct responsabilă pentru toate organizaţiile care furnizează servicii de sănătate, Dr. Durkin intenţionează să lucreze cu acestea pentru a grăbi lucrurile.

Ariile prioritare de lucru sunt: medicina generală, unde un interes deosebit va fi acordat investigării motivelor pentru care rata de raportare a incidentelor privind siguranţa pacienţilor este atât de mică faţă de alte domenii; pediatria, unde vor fi analizate mai ales modificările privind evaluarea riscurilor odată cu trecerea la adolescenţă şi maturitate; geriatria; serviciile acordate pacienţilor cu probleme medicale şi serviciile pentru pacienţii cu probleme chirurgicale. Directorul a format o echipă de lucru în cadrul Colegiului Regal al Chirurgilor pentru a investiga de ce numărul incidentelor în care pacienţii suferă operaţii la organe greşite sau în care instrumente sunt uitate în aceştia rămâne ridicat comparativ cu alte tipuri de incidente.

Dr. Durkin, medic anestezist, susţine că în aceste situaţii cultura echipei chirurgicale joacă un rol esenţial.

„Când eram în facultate, persoana cheie în sala de operaţii era asistenta medicală: ea era cea care dădea tonul şi crea o cultură a echipei. Acest lucru s-a schimbat în timp, însă încercăm să reimpunem această cutumă”, a declarat acesta.

Dr. Durkin supraveghează, de asemenea, activitatea Grupului Consultativ Naţional privind Siguranţa Pacientului, condus de Don Berwick, un expert internaţional în domeniu. Grupul a fost înfiinţat imediat după publicarea raportului Francis privind neregulile constatate la Mid Staffordshire Foundation Trust, pentru a ajuta la transformarea sistemului de sănătate britanic într-unul 100% sigur pentru pacienţi.

Nursing Times este de părere că opiniile grupului vor influenţate, probabil, de abordarea adoptată într-un raport publicat recent de Charles Vincent, profesor de politici privind siguranţa pacienţilor la Imperial College şi membru al grupului condus de profesorul Berwick.

Acest raport, intitulat Măsurarea şi monitorizarea siguranţei pacientului, propune un cadru elaborat pe care personalul care furnizează servicii medicale ar trebui să îl folosească pentru a se asigura că îngrijirile pe care le oferă sunt sigure; astfel, raportul se îndepărtează alte iniţiative similare, care nu fac decât să măsoare daunele produse în trecut, folosind instrumente precum barometrul privind siguranţa pacientului.

Potrivit lui Dr. Durkin, acest nou raport este „pe calea cea bună”.

„Responsabilitatea, dar şi iniţiativa trec acum la lucrătorii din prima linie. Ne concentrăm, bineînţeles, şi pe responsabilitatea instituţiei sau organizaţiei… La nivel individual, însă, asigurarea siguranţei unui caz trebuie să fie reală şi adoptată de asistenţii medicali, de farmacişti, de doctori”.

Raportul profesorului Berwick va fi publicat luna viitoare, iar recomandările acestuia vor fi preluate de guvernul britanic pentru a fi implementate ca măsuri pentru corectarea neregulilor constatate de raportul Francis.

Suesa: NursingTimes.net