În acest an, Confederația Internațională a Moașelor pune accent pe importanța moașelor în salvarea de vieți prin acordarea de asistență calificată femeilor gravide pe perioada sarcinii. „Nici o mamă nu ar trebui să își riște viața și pe cea a copilului nenăscut, trecând prin cele 9 luni de sarcină fără a beneficia de supraveghere de
În acest an, Confederația Internațională a Moașelor pune accent pe importanța moașelor în salvarea de vieți prin acordarea de asistență calificată femeilor gravide pe perioada sarcinii.
„Nici o mamă nu ar trebui să își riște viața și pe cea a copilului nenăscut, trecând prin cele 9 luni de sarcină fără a beneficia de supraveghere de specialitate. Cu toate acestea, 48 de milioane de mame nasc anual fără ajutorul unei persoane care să aibă cunoștințele sau abilitățile unei moașe certificate. Consecințele sunt tragice. Peste 350.000 de femei mor în fiecare an din cauze maternale care ar fi putut fi prevenite. Alte milioane suferă din cauza infecțiilor și a unor handicapuri. Familiile sunt devastate”, susține Confederația Internațională a Moașelor.
Organizația menționează că, în fiecare an, peste 800.000 de copii mor la naștere și alte 3 milioane de copii mor înainte de a împlini o lună. De asemenea, peste 7,6 milioane de copii mor înainte de a împlini 5 ani.
„Aproape toate acestea nu s-ar întâmpla la o asemenea scară, dacă mamele ar beneficia de îngrijiri de calitate pe parcursul sarcinii. De aceea, noi susținem că orice femeie însărcinată ar trebui să aibă acces la serviciile unei moașe. Dovezile arată că acesta este cel mai eficient mod de a reduce mortalitatea maternală, neonatală și infantilă în lume. De aceea, lumea întreagă are nevoie de moașe acum mai mult de niciodată. Moașele salvează vieți”, precizează Confederația Internațională a Moașelor.
Maria Bolotă, moașă licențiată și vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Iași, susține că rolul moașei este vital.
„Practic, moașa are o dublă responsabilitate – mamă și copil – și, de aceea, este nevoie de o pregătire medicală superioară, la nivel universitar. Moașa trebuie să să fie o persoană care știe să iubească, să fie tandră, să comunice cu gravidele, să aibă pricepere, răbdare, diplomație, responsabilitate. Ea este implicată nu numai în actul nașterii, dar și în educația pentru sănătate, dând sfaturi și după perioada de lehuzie. De asemenea, moașa poate și trebuie să fie un bun consilier al femeii gravide în relația cu instituțiile sociale. În opinia mea, trebuie să punem accent pe moașa comunitară – un capitol la care, din păcate, suntem deficitari în teritoriu – și pe rolul deosebit al acesteia. Avem o profesie nobilă, binecuvântată de Dumnezeu și, de aceea, cred că merită să o promovăm mai mult”, a declarat ea.
În baza de date a OAMGMAMR Iași figurează, în total, 63 de moașe, dintre care 35 sunt licențiate, absolvente de învățământ medical superior.
Descarcă fişierul audio:
Interviu Maria Bolotă – Ziua Moaşelor 2012