12 mai – Ziua Internațională a Asistentului Medical Peste 120 000 de asistenți medicali din România sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei. Ei sunt alături de colegii din întreaga lume care își amintesc, în această zi, de Florence Nightingale, pe care o consideră deschizător de drumuri în profesia de asistent medical. Până la ea, asistenții
12 mai – Ziua Internațională a Asistentului Medical
Peste 120 000 de asistenți medicali din România sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei.
Ei sunt alături de colegii din întreaga lume care își amintesc, în această zi, de Florence Nightingale, pe care o consideră deschizător de drumuri în profesia de asistent medical. Până la ea, asistenții medicali erau considerați persoane nepregătite, iar Florence Nightingale este cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare.
Născută în 1820, la Florența, Florence Nightingale s-a remarcat în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), când a întocmit un raport despre metodele medicale primitive și condițiile de viață dificile cu care se confruntau asistenții medicali pe front. În 1860, cu banii câștigați pentru serviciile aduse, a deschis o școală de asistenți medicali pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, ceea ce a însemnat un prim pas în pregătirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoaștere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Roșie Regală. De asemenea, a primit, în 1907, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit, fiind prima femeie din Marea Britanie recompensată cu această decorație.
În România, Ziua Internațională a Asistentului Medical este la ediția a unsprezecea. OAMGMAMR Iași va marca această zi specială sâmbătă, 14 mai, la Hotel „Astoria”, prin conferința Asistenții medicali și moașele, promotori ai calității și sănătății, tema fiind propusă de către International Council of Nurses (ICN).
„Rolul asistenților medicali și moașelor, ca promotori ai calității și sănătățiii, este unul deosebit de important pentru oferirea de servicii medicale în comunitate. Dar atunci când vrei să ai calitate maximă în serviciile medicale, trebuie să existe un normativ de personal favorabil, condiții bune la locul de muncă și o finanțare corespunzătoare a sistemului. Avem o mare problemă cu salarizarea, iar autoritățile ar trebui să facă mult mai mult în acest sens. Mai trebuie precizat că, pentru a ne exercita profesia în conformitate cu Directiva 36, care reglementează profesia de asistent medical, ar trebui ca salarizarea și condițiile de muncă din România să fie identice cu cele din Uniunea Europeană. În ceea ce privește motivația personalului medical, aceasta nu există. Indiferent ce ar face asistentul medical din punct de vedere profesional – dobândirea de competențe, specializări, obținerea gradului principal -, stimulente nu există. De salarii nici nu mai vorbesc. Consider că, în prezent, asistentul medical este cel mai vitregit din tot sistemul sanitar. Le urez tuturor colegilor mei „La mulți ani”, să se gândească la faptul că 12 mai este ziua lor, că fără ei sistemul sanitar nu ar putea funcționa și că există un viitor mai bun și pentru această profesie”, a declarat Liliana Pintilie, președintele OAMGMAMR Iași.
În OAMGMAMR Iași sunt înscriși 7900 de asistenți medicali și moașe, 1000 dintre aceștia fiind inactivi.