IAȘI:. Zilele Spitalului „Sf. Spiridon”: „Calitatea vieții – calitatea îngrijirilor acordate de asistenții medicali”

Peste 150 de asistenți medicali au luat parte, vineri, ieri la o manifestare științifică organizată în avanpremiera Zilelor Spitalului „Sf. Spiridon”. Tematica generală a manifestării a fost „Calitatea vieții – calitatea îngrijirilor acordate de asistenții medicali”. Participanții au abordat subiecte precum „Comportamentul asistentului în vederea creșterii calității actului medical”, „Atitudinea profesionistă a medicinei de urgență

Peste 150 de asistenți medicali au luat parte, vineri, ieri la o manifestare științifică organizată în avanpremiera Zilelor Spitalului „Sf. Spiridon”. Tematica generală a manifestării a fost „Calitatea vieții – calitatea îngrijirilor acordate de asistenții medicali”.

Participanții au abordat subiecte precum „Comportamentul asistentului în vederea creșterii calității actului medical”, „Atitudinea profesionistă a medicinei de urgență în contextul noilor standarde impuse de standardele Uniunii Europene”, „Consilierea post-test la gravida cu HIV”, „Comportamentul asistentului în vederea creșterii eficienței actului medical” sau „Calitatea monitorizării continue la pacienții diabetici”. În pauză, asistenții medicali au vizionat piesa de teatru „O vizită la medic”.

Prezent la manifestare, Ioan Bârliba, managerul general al spitalului, a subliniat rolul vital al asistenților în îngrijirea bolnavilor. „Eu sunt mai aplecat spre sectoare precum Oncologia sau Hematologia. Este nespus de multă suferință acolo! Să stai cu un bolnav despre care știi că este în fază terminală, să îi vorbești cald și să îl incurajezi tot timpul – toate acestea presupun o mare răbdare și dragoste de profesie. Iar dumneavoastră ați dovedit-o din plin până acum. Încă o dată, vă mulțumesc”, a spus Ioan Bârliba.

„Zilele Spitalului „Sf. Spiridon” au devenit o tradiție în lumea medicală ieșeană. Lucrările ce au fost prezentate astăzi au scos în evidență calitatea îngrijirilor acordate de asistentul medical și, implicit, rolul său în cadrul echipei medicale. Fără îndoială, asistentul poate să contribuie la creșterea calității actului medical”, a declarat Speranța Agapie, director de îngrijiri la Spitalului „Sf. Spiridon” Iași.

La rândul său, Liliana Iordache, președintele Ordinului Asistenților Medicali a amintit de faptul că îngrijirile de calitate depind și de calitatea locului de muncă, de relațiile existente în cadrul echipei medicale. „Avem dorința de autodeterminare și de autodepășire, ceea ce spune multe despre noi, în condițiile în care conceptul de îngrijiri în România este departe de a fi unul de tip european. În ceea ce privește calitatea locului de muncă, se știe care este nivelul de dotare a majorității unităților medicale și de multe ori ni s-a întâmplat să nu avem cu ce să efectuăm manopere și tehnici de îngrijire a pacienților. Pentru un profesionist, această stare de fapt constituie un stres extraordinar, pentru că ne simțim practic legați de mâini și cu securea erorii profesionale deasupra capului. Relațiile cu echipa medicală sunt iarăși o sursă de stres de multe ori, pentru că în multe unități echipa este formată doar din medic, iar asistentul este un simplu executant. În această situație nu poți să acționezi conform cu ceea ce ai învățat și te simți devalorizat ca profesionist. Suntem mai mult decât niște salariați perfecți, niște subordonați de elită”, a declarat Liliana Iordache.

Liderul Sindicatului Sanitas Iași, Viorel Tănase, a apreciat eforturile conducerii spitalului și ale asistenților pentru a asigura calitatea actului medical. „Avem adevărați profesioniști în acest spital, care reprezintă un reper important în medicina românească, iar bolnavii sunt îngrijiți cu toată atenția”, a precizat Viorel Tănase.

Pe de altă parte, preotul paroh al spitalului, Marian Timofte, a prezentat o scurtă istorie a acestuia, subliniind importanța asistenței religioase pentru bolnavi, indiferent de diagnosticul pacienților. În finalul manifestării, participanții au ascultat un program de colinde intrepretate de tineri ai corului Bisericii „Sfântul Spiridon”.

Spitalul „Sf. Spiridon” Iași este, ca vechime, a doua unitate sanitară din țară, după Spitalul Colțea din București. Anual, spitalul primește peste 40 mii de pacienți din zona Moldovei și nu numai, iar în cele trei clinici de chirurgie se efectuează, zilnic, circa 50 de intervenții. Tot Spitalul „Sf. Spiridon” este deținătorul unor premiere naționale în multiple specialități: primul implant de cristalin, prima colangiografie transparietohepatică, primul drenaj extern percutan, cel mai mare număr de colecistopancreatografii retrograde endoscopice din țară, prima angioplastie percutană, prima gastrostomie endoscopică, a doua colecistectomie laparoscopică din țară, prima ablatie laparoscopică a unui chist de ovar, prima cardiomiotomie extramucoasă Heller laparoscopică, prima sutură laparoscopică a ulcerului perforat.

Marius Asăndulesei
Compartimentul publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași