IAȘI:. Ultima șansă de realizare a numărului de credite pentru asistenții medicali

Peste două mii de asistenți medicali ieșeni riscă să nu mai poată profesa. Potrivit statisticilor deținute de Filiala Iași a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, până în momentul de față și-au reavizat autorizațiile de liberă practică circa 60% din cei aproximativ 6000 de asistenți medicali care lucrează în unități sanitare de stat sau

Peste două mii de asistenți medicali ieșeni riscă să nu mai poată profesa.

Potrivit statisticilor deținute de Filiala Iași a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, până în momentul de față și-au reavizat autorizațiile de liberă practică circa 60% din cei aproximativ 6000 de asistenți medicali care lucrează în unități sanitare de stat sau private.

„A rămas doar luna iunie până la expirarea datei limită pentru reavizarea autorizațiilor de liberă practică. Au fost deja, până acum, două prelungiri de termen hotărâte de Consiliul Național, iar a treia nu va mai exista. Pentru realizarea numărului de credite, noi punem la dispoziția colegilor, și în această lună, cursuri, manifestări și forme de educație medicală, inclusiv on-line. În acest din urmă caz, este vorba de cursurile on-line organizate de societatea Studimed Iași. Asistenții medicali care nu vor avea reavizate, până la 30 iunie, autorizațiile de liberă practică riscă să nu mai poată profesa”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

Asistenții care aleg Studimed au trei opțiuni: cursuri, seminarii și testare în Amfiteatrul Spitalului C.F. Iași, cu grupe de minim 15 cursanți; preluare direct de pe site-ul STUDIMED a cursurilor, urmate de seminar și evaluare în Amfiteatrul Spitalului C.F. Iași; cursuri și evaluare online, inclusiv eliberarea de diplome de absolvire după testarea finală. Taxa de participare este de 50 RON pentru fiecare curs, sumă care include și taxa de creditare.

Reamintim că pentru reavizare, asistenții trebuie să prezinte, în original, autorizațiile de liberă practică și certificatele de participare la cursurile acreditate de OAMMR.

Un asistent medical care a lucrat neîntrerupt în perioada 1 noiembrie 2003 – 1 noiembrie 2006 trebuie să fi obținut 110 credite EMC (50 pe anul 2004, 30 pe 2005 și 30 pe 2006). Eventualele credite suplimentare obținute se reportează pentru anul 2007. Numărul de credite reportate nu poate fi însă mai mare de 30.

Membrii OAMMR care nu au profesat într-un an calendaristic pe o perioadă mai mare de șase luni sunt exceptați de la obligația de a obține credite pentru anul respectiv. Este cazul membrilor OAMMR care au fost în concediu de îngrijire a copilului, în concediu de maternitate, concediu medical precum și cazul asistenților medicali debutanți în profesie.

Dovada situațiilor menționate se face prin adeverință de la locul de muncă.

Potrivit articolului 45 din Legea 307/2004, „asistenții medicali și moașele sunt obligați să efectueze cursuri de pregătire și alte forme de educație continuă creditate. La cumularea numărului de credite stabilit în acest sens de către Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România se iau în calcul programele, precum și celelalte forme de educație continuă avizate de către acesta. Asistenților medicali și moașelor care nu realizează, pe parcursul a 3 ani, numărul minim de credite stabilit de Consiliul național al Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România li se poate suspenda dreptul de liberă practică, până la realizarea numărului de credite respective”.

Marius Asăndulesei
Compartimentul publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași