Peste 500 de asistenți medicali ieșeni s-au prezentat, în perioada 7 ianuarie 2003 – 3 ianuarie 2005, la sediul filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România pentru a solicita adeverințele de malpraxis în vederea plecării în străinătate. Adeverințele de malpraxis sunt documente eliberate de Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România și
Peste 500 de asistenți medicali ieșeni s-au prezentat, în perioada 7 ianuarie 2003 – 3 ianuarie 2005, la sediul filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România pentru a solicita adeverințele de malpraxis în vederea plecării în străinătate. Adeverințele de malpraxis sunt documente eliberate de Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România și certifică faptul că asistenții medicali respectivi nu au avut probleme pe linie profesională.
Printre solicitanți se numără și asistenți medicali diplomați, absolvenți ai Colegiului Universitar Medical din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”.
În 2003, numărul solicitanților de adeverințe de malpraxis a fost de 243, iar în 2004 de 279. Cele mai puține adeverințe (4) au fost eliberate în ianuarie 2004, iar cele mai multe (55) în septembrie a aceluiasi an.
Destinația preferată a asistenților care își caută de lucru în străinătate este Italia, urmată de Marea Britanie și Spania. Printre unitățile puternic afectate au fost spitalele „Sf. Spiridon” și „Sf. Maria”. Pe specialități, cei mai căutați sunt asistenții generaliști și pediatri, dar se bucură de succes și cei care lucrează în secțiile de chirurgie sau ATI.
„Mulți asistenți medicali preferă să plece în străinătate și să presteze o muncă sub calificarea lor. Salariile mici, condițiile precare de desfășurare a activității și dorința de asigurare a unui viitor mai bun sunt motive pentru căutarea unui loc de muncă în alte țări. În final, de pierdut are pacientul, dar și sistemul, fiindcă cei mai mulți asistenți care pleacă au experiență, sunt înalt calificați și, evident, preferați de angajatorii străini. Dacă autoritățile nu vor înțelege să intervină rapid, sistemul sanitar va rămâne fără cei mai buni asistenți, pentru că cei mai mulți dintre cei plecați nu se mai întorc în țară”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.
Precizăm că salariul minim lunar în țară al unui asistent medical este de aproximativ 3.000.000 de lei, în timp ce în Occident acesta variază între 600 și 1000 de Euro.