IAŞI:. „SMURD trebuie să meargă înainte!”

IAŞI:. „SMURD trebuie să meargă înainte!”

Aceasta este concluzia conferinței de presă ce a avut loc astăzi în Sala Galbenă a Prefecturii ieșene și care a avut ca subiect tragedia aviatică de luni, 9 ianuarie, în care patru persoane, dintre care un medic și un asistent medical de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” și-au pierdut viața. La

Aceasta este concluzia conferinței de presă ce a avut loc astăzi în Sala Galbenă a Prefecturii ieșene și care a avut ca subiect tragedia aviatică de luni, 9 ianuarie, în care patru persoane, dintre care un medic și un asistent medical de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” și-au pierdut viața.

La conferință, care a fost transmisă în direct de postul de televiziune N24, au participat dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef SMURD Iași, dr. Raed Arafat, șeful SMURD România, prefectul de Iași Radu Prisăcaru, subprefectul Florin Ungureanu, senatorul Dan Cârlan și deputatul Petru Movilă.

Flacăra Iaşului

Flacăra Iaşului

„Am sosit ieri la Iași, pentru că nu eram în țară. Am avut discuții cu colegii și, pentru toți care lucrăm în acest serviciu este o pierdere majoră. Suntem încă șocați. În ceea ce privește cauza accidentului, nu pot să mă pronunț. Există o comisie care se ocupă de acest lucru și probabil că va fi un raport final care va fi dat publicității și ale cărui concluzii ne vor fi aduse și nouă la cunoștință. Până ce înregistrările din cutiile negre ale aparatului nu vor fi decriptate, iar experții nu se vor pronunța, nu pot să spun nimic în această privință”, a declarat dr. Raed Arafat.

Șeful SMURD România a adaugat că accidentul se putea întâmpla oricând, chiar și în timpul unei intervenții. El a precizat că relația de colaborare cu Aviația Militară este una foarte bună și că militarii respectă cu strictețe toate regulamentele și instrucțiunile de întreținere și pregătire ale aeronavelor. Dacă există o cât de mică suspiciune în privința stării tehnice a aparatului, acesta rămâne la sol. „Eu pot garanta acest lucru după 430 de misiuni de zbor efectuate în cursul anului trecut”, a spus dr. Arafat.

Cât despre un nou elicopter la Iași, dr. Raed Arafat a declarat că, deocamdată, activitatea SMURD va continua pe varianta terestră. Trebuie să se aștepte ca efectele șocului produs de tragedie asupra personalului medical să se diminueze treptat, apoi se va putea vorbi de reluarea intervențiilor aeriene de urgență. Cu siguranță, Iașul va avea un elicopter sanitar, dar rămâne de văzut când se va întâmpla acest lucru.

În ceea ce privește celelalte elicoptere de intervenție, acestea rămân la sol până la finalizarea anchetei oficiale. Dr. Raed Arafat a precizat că s-a înregistrat un caz în care o solicitare de la Constanța a fost refuzată tocmai din acest motiv.

La rândul său, senatorul Dan Cârlan a spus că, în momentul de față, SMURD Iași trebuie să se dezvolte pe varianta terestră, iar prefectul Radu Prisăcaru a întărit acest lucru. În privința elicopterului sanitar, el a precizat că este necesară o mai mare implicare din partea comunității locale, atât la nivel de Iași, cât și la nivel de județ, prin care să se arate dorința de a avea alt elicopter. „Proiectul SMURD trebuie să continue. Vom face lobby la nivelul primăriilor locale, la guvern, parlament. Vă garantez că vom face tot posibilul să avem un serviciu de urgență așa cum fiecare și-l dorește”, a declarat prefectul.

„Care este acum atmosfera în UPU?”, a întrebat-o un reporter pe dr. Diana Cimpoeșu, care pe parcursul conferinței de presă nu rostise nici un cuvânt. „Nu se poate vorbi de atmosferă în UPU. Este doar durere. Ne preocupă lucrurile pe care trebuie să le facem pentru colegele noastre, precum și activitatea medicală”, a rostit ea printre lacrimi.

În această după-amiază, dr. Raed Arafat, însoțit de doi reprezentanți SMURD Iași (medicul Dana Cazacu și asistentul Mugurel Nechita), a plecat la București, pentru a participa la înmormântarea pilotului Valentin Stănescu și copilotului Toma Augustin. Medicul Liliana Puiu va fi înmormântată mâine la cimitirul „Eternitatea”, iar asistenta Mioara Haută la „Buna Vestire”.