IAŞI:. „Rolul asistentului medical în psihiatrie”

Astăzi, în Amfiteatrul „Petre Brânzei” al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Socola” Iași au avut loc lucrările secțiunii de asistenți medicali, în cadrul Congresului Național de Psihiatrie, manifestare dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea spitalului. Secțiunea asistenților a avut ca subiect „Rolul asistentului medical în psihiatrie”. „Prin participarea masivă a asistenților se cunoaște

Astăzi, în Amfiteatrul „Petre Brânzei” al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Socola” Iași au avut loc lucrările secțiunii de asistenți medicali, în cadrul Congresului Național de Psihiatrie, manifestare dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea spitalului.

Secțiunea asistenților a avut ca subiect „Rolul asistentului medical în psihiatrie”. „Prin participarea masivă a asistenților se cunoaște că echipa medicală funcționează, iar asistentul medical, în meseria lui, este managerul care organizează și stabilește prioritățile în îngrijirea bolnavilor”, a declarat, în deschiderea lucrărilor, prof. dr. Petru Boișteanu, directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Socola”.

„Mă bucur că sunt aici în aceste zile. Spitalul „Socola” este deja un reper foarte important în istoria medicinei românești și, totodată, al psihiatriei. Totodată, specialiștii de aici sunt cunoscuți nu numai în țară, ci și în întreaga lume pentru profesionalismul și competența lor. De asemenea, mă bucur să constat că asistenții medicali participă în număr atât de mare la acest eveniment, ceea ce demonstrează că acordă importanța cuvenită împlinirii unui secol de activitate a spitalului”, a precizat prof. dr. M. Davidson, invitat din Statele Unite ale Americii.

Mesajul președintelui Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, Liliana Iordache, a fost transmis participanților de reprezentantul organizației, Doina Rugină. „Asistenții medicali devin tot mai interesați de o bună pregătire și de perfecționarea profesională, iar în psihiatrie acest lucru este deosebit de important. Asistentul medical este, practic, mâna dreaptă a medicului, iar fără el îngrijirea bolnavilor este de neconceput”, se arată în mesaj.

În prima parte a lucrărilor, participanții au asistat la o prezentare de lucrări științifice, printre temele abordate fiind „Asistenta medicală, factor important în ușurarea suferinței printre persoanelor cu tulburări psihice”, „Relaționarea asistentului medical cu tânărul heroinoman”, „Noi perspective în îngrijirea persoanelor diagnosticate cu schizofrenie”. „Casa protejată”, „Riscul de accidente profesionale prin expunere la sânge a personalului medical”, „Sensuri etice ale responsabilității medicale in psihiatrie”, „Aspecte ale vulnerabilității la vârsta adolescenței – model de îngrijire”.

În cea de-a doua parte, prof. psiholog Nicolae Cosmovici a susținut cursul „Coordonate fundamentale în psihopedagogia medicală”.

Asistenții fără lucrări au obținut 10 credite, co-autorii 13 credite, iar autorii-15 credite EMC. Lucrările au fost publicate într-o broșură ce a fost distribuită participanților.