IAŞI:. Peste 300 de asistenți medicali din țară, la prima Conferință Națională a OAMMR

Peste 300 de asistenți medicali din întreaga țară participă, la Iași, la prima ediție a Conferinței Naționale a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România. Manifestarea se desfășoară în perioada 21-23 septembrie la sala de conferințe a Hotelului „Unirea” și are ca temă „Asistentul medical și moașa – profesie și risc”. Lucrările ce vor fi

Peste 300 de asistenți medicali din întreaga țară participă, la Iași, la prima ediție a Conferinței Naționale a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România.

Manifestarea se desfășoară în perioada 21-23 septembrie la sala de conferințe a Hotelului „Unirea” și are ca temă „Asistentul medical și moașa – profesie și risc”. Lucrările ce vor fi prezentate abordează teme precum: „Riscurile intervenției și implicațiile de sănătate publică în tranzitul suspect radioactiv pe granita de est”, „Infecția cu virus B și virus C hepatic”, „Profesionalismul asistentei medicale în prezervarea sănătății și creșterea securității zborurilor”, „Riscul de îmbolnăvire a asistenților medicali ce lucrează și tratează tuberculoza în unitățile spitalicești”, „Asistentul medical – profesie și risc în spitalele cu regim special”.

„Asistentii medicali și moașele din România se cofruntă cu numeroși factori de stres și de risc: lipsa cronică de personal, tura prelungită și salariile mici, moartea pacienților, violența la locul de muncă și contractarea de boli profesionale (unele deosebit de grave). Pe lângă aceste dificultăți, ne confruntăm și cu sărăcia cronică din unitățile sanitare, iar conditiile precare de lucru pot constitui un factor de stres cu implicații profunde în comportamentul asistentului medical. Un profesionist este afectat atunci când vede ca nu are cu ce să ajute un om bolnav; de asemenea, poate comite erori atunci când, în condiții de sărăcie, este obligat să improvizeze, să recurgă la metode neștiințifice, pentru că nu are condiții adecvate de muncă. Inutil să mai spun că România este recunoscută pentru sumele ridicol de mici alocate de la buget pentru sănătate, cu grave urmări asupra sănătății populației și a noastră”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

În cadrul Conferinței va avea loc, pe 22 septembrie, la Spitalul Clinic de Recuperare, cursul cu tema „Managementul comunicării”. La sfârșitul Conferinței, pe baza lucrărilor prezentate, se va elabora un document privind factorii de risc profesional pentru asistenții medicali, care va fi înaintat Ministerului Sănătății.

Tot pe 22 septembrie, se vor desfășura lucrările Consiliului Național al OAMMR, forul de conducere al organizației, format din reprezentanți ai filialelor din întreaga țară.