IAȘI:. Numărul asistenților medicali care pleacă la muncă în străinătate ajunge la 800

Numărul asistenților medicali care pleacă la muncă în străinătate se apropie de 800. Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România – filiala Iași a eliberat, de la începutul acestui an, 21 de adeverințe de malpraxis pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate. Numai în zilele de 24 și 25 ianuarie s-au înregistrat

Numărul asistenților medicali care pleacă la muncă în străinătate se apropie de 800.

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România – filiala Iași a eliberat, de la începutul acestui an, 21 de adeverințe de malpraxis pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate. Numai în zilele de 24 și 25 ianuarie s-au înregistrat 11 cereri pentru aceste documente.

Destinația preferată a asistenților care își caută de lucru în afara țării rămâne Italia, cei mai mulți solicitanți menționând că au contracte în orașele Torino și Bologna.

În perioada 7 ianuarie 2003 – 25 ianuarie 2007, OAMMR Iași a eliberat 794 de adeverințe de malpraxis în vederea plecării în străinătate. Adeverințele de malpraxis sunt documente emise de OAMMR și certifică faptul că solicitanții nu au avut probleme pe linie profesională. Cele mai multe asemenea documente (279) au fost eliberate în anul 2004, iar cele mai puține (82) în 2005. Adeverințele de malpraxis se eliberează pe loc, în baza autorizației de liberă practică și a actelor de studii (diploma de studii și foaia matricolă), iar solicitanții trebuie să prezinte toate documentele menționate în original.

Conducerea OAMMR Iași se așteaptă ca numărul asistenților medicali care pleacă din țară să continue să crească, dat fiind faptul că cetățenii români pot circula acum liber în țările Uniunii Europene, iar salariile din Occident sunt net superioare celor primite în țară.

Marius Asăndulesei
Compartimentul publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași