IAŞI:. Numărul asistenților medicali care pleacă la muncă în străinătate a trecut de 700

Exodul personalului medical ieșean continuă. Peste 700 de asistenți medicali s-au prezentat, în perioada 7 ianuarie 2003 – 30 iunie 2006, la sediul filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România pentru a solicita adeverințele de malpraxis în vederea plecării în străinătate. Adeverințele de malpraxis sunt documente eliberate de OAMMR și certifică faptul

Exodul personalului medical ieșean continuă.

Peste 700 de asistenți medicali s-au prezentat, în perioada 7 ianuarie 2003 – 30 iunie 2006, la sediul filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România pentru a solicita adeverințele de malpraxis în vederea plecării în străinătate. Adeverințele de malpraxis sunt documente eliberate de OAMMR și certifică faptul că solicitanții nu au avut probleme pe linie profesională.

Printre solicitanți se numără și asistenți medicali diplomați, absolvenți ai Colegiului Universitar Medical din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.

În 2003, numărul solicitanților de adeverințe de malpraxis a fost de 243, în 2004 de 279, in 2005 s-au eliberat 82 asemenea documente, iar restul de 111 in intervalul ianuarie-iunie 2006. Cele mai puține adeverințe (4) au fost eliberate în ianuarie 2004, iar cele mai multe (55) în septembrie a aceluiasi an.

Destinația preferată a asistenților care își caută de lucru în străinătate este Italia, urmată de Marea Britanie și Spania. De asemenea, sunt cazuri în care asistenții pleacă la muncă în Belgia sau chiar Statele Unite ale Americii.

Printre unitățile sanitare puternic afectate de exodul asistenților medicali ieșeni au fost spitalele „Sf. Spiridon” și „Sf. Maria”. Pe specialități, cei mai căutați sunt asistenții generaliști, dar se bucură de succes și cei care lucrează în secțiile de chirurgie sau ATI.

„Mulți asistenți medicali pleacă în străinătate, unde prestează o muncă sub calificarea lor. Salariile mici, condițiile precare de desfășurare a activității, încărcarea cu atribuții peste competențe și dorința de asigurare a unui viitor mai bun sunt motive pentru căutarea unui loc de muncă în alte țări. În final, de pierdut are pacientul, fiindcă cei mai mulți asistenți care pleacă au experiență, sunt înalt calificați și preferați de angajatorii străini. Dacă lucrurile vor merge ca și până acum, sistemul sanitar va rămâne fără cei mai buni asistenți, pentru că cei mai mulți dintre cei plecați nu se mai întorc în țară”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

Precizăm că salariul minim lunar în țară al unui asistent medical este de aproximativ 3 300 000 de lei vechi, în timp ce în Occident acesta oscilează între 600 și 1000 de Euro.